Rusia și Ucraina. Același șovinism, aceeași ură față de tot ce-i românesc


Rusia și Ucraina. Același șovinism, aceeași ură față de tot ce-i românesc

Sputnik-ul lui Putin de la Chișinău scrie făcând spume la gură: „Naționalismul – avangarda politicii ucrainene”.

Nu știu dacă în cazul ucrainenilor putem vorbi de „naționalism”. Vorba filozofului nostru interbelic Vasile Băncilă: „Naţionalismul adevărat e o floare prea albă pentru a putea sta la orice butonieră” (Discursul Contemporan, Paris, Tomul I, 1977).

Nu cred că cei care fac politica ucraineană ar fi capabili a se pătrunde vreodată de sensul luminos și suprem al noțiunii de naționalism, care presupune dragoste, și nu ură!

Când vine vorba de politica ucraineană, ne putem referi doar la șovinismul acestei politici! 

Exact așa cum în cazul politicii rusești putem vorbi doar de șovinismul acestei politici, promovat atât de metodic și diversionist chiar de rețeaua Sputnik extinsă pe ambele maluri ale Prutului.

Atât ucrainenii, cât și rușii nu au fost și nu vor fi vreodată în stare să manifeste naționalismul călduros, plin de lumină și iubire, așa cum îl înțelegem și îl manifestăm noi, românii, din simplul motiv că aceste două nații au avut și au doar tendințe expansioniste, de dominație asupra națiunilor din jurul lor și asupra teritoriilor acestor națiuni.

Noi, românii, am simțit acest lucru, de veacuri, pe pielea noastră.

Doar șovinii sunt capabili a interzice copiilor români să învețe în limba română în școlile din Nordul Bucovinei, Ținutul Herța, Sudul Basarabiei ori Transnistria!

Doar șovinii!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.