Deputat USRPLUS, propunere controversată: "Toate statele ar trebui să își deschidă porțile pentru a susține afluxul de refugiați politici din Afganistan"


Deputat USRPLUS, propunere controversată: "Toate statele ar trebui să își deschidă porțile pentru a susține afluxul de refugiați politici din Afganistan"

Talibanii au capturat al doilea oraș ca mărime al Afganistanului, Kandahar, următorul obiectiv fiind cel al ocupării orașului Kabul, capitala afgană. În acest context, deputatul USRPLUS Cătălin Teniță a venit cu o propunere care va provoca controverse, aceea ca statele să își deschidă porțile pentru a susține afluxul de refugiați politici din Afganistan. 

"E cumplit cum in Afganistan, dupa mai putin de o luna de la retragerea fortelor americane, tara este cucerita in mare proportie de talibani, aflati astazi practic la portile Kabulului, iar ambasada SUA va fi cel mai probabil evacuata in cateva zile (deja vor sa mute operatiunile ambasadei pe aeroportul international).

Dupa 19 ani de conflict, cel mai lung razboi al Statelor Unite.

Cumplit pentru populatia civila, cumplit pentru oficialitati si soldati care vor fi victime ale razbunarii, cumplit pentru ideea generoasa ca democratia, statul de drept si drepturile omului pot fi construite cu input din afara.

Cred ca toate statele ar trebui sa isi deschida portile pentru a sustine afluxul de refugiati politici care se prefigureaza, pentru a evita macelul acestor oameni", a scris deputatul USRPLUS pe Facebook. 

Jurnalistul Dorelian Bellu a criticat într-o postare pe Facebook propunerea deputatului USRPLUS, atrăgând atenția că, printre alte efecte, va determina creșterea valului de populism și xenofobie. 

"Când ideologia şi nu propriul creier livrează soluţii.

Băiatul de stânga ştie una şi bună: dezastrul umanitar trebuie tratat cu deschiderea graniţelor Vestului.

Război în Siria? Să-i luăm pe refugiați. Război în Irak? Să vină refugiații.

Dar şi în Yemen e dezastru umanitar. Şi acolo o organizaţie fundamentalistă islamică a ocupat o bună parte din ţară şi milioane de oameni sunt într-o situaţie extrem de gravă.

Și poate cea mai teribilă catastrofă umanitară este la ora actuală în Etiopia, unde are loc un război tribal de rupere a ţării, în care principalii beligeranţi au comis deja acte cu caracter de genocid.

De ce „toate statele să-și deschidă porțile” doar pentru afgani, 5-10-15 milioane, câți or vrea să fugă de talibani? Yemeniții sau etiopienii sau sudanezii din sud ce au? De fapt, cam tot Sahelul - cu o populație de peste 100 de milioane - e răvășit de conflicte, iar oamenii fug pe unde apucă pentru a supraviețui. De ce să nu deschidem granițele Europei și pentru ei?

Andrei Pleșu punea o întrebare la vremea valului de refugiați din 2015: Unde îi primești pe toți?

Și te mai poți întreba: Și care sunt consecințele acestei primiri?  

Cât de rupt de realitate să fii şi cât de anchilozată să-ţi fie judecata ca în cazul unui conflict cu refugiaţi să te gândeşti ca primă soluţie la deschiderea graniţelor pentru aceştia?

După aceea, te miri și te indignezi că înfloresc populismul și xenofobia, dar tu, copilul stângii decerebrate, evident că te excluzi dintre cauze.

Din păcate băiatul Cătălin Teniţă e parlamentar.

Din partea USR-PLUS.  

De centru-dreapta.

Modern", a scris Dorelian Bellu pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.