Guvernul conservator al Marii Britanii surprinde, naționalizând companii importante pentru industria de apărare


  • ACP
  • Aug 4, 2021 20:58
  • 3585
Guvernul conservator al Marii Britanii surprinde, naționalizând companii importante pentru industria de apărare

Guvernul britanic a anunțat săptămâna trecută că intenționează să preia compania Sheffield Forgemasters, producătoare specializată de componente din oțel, pentru a proteja lanțul de aprovizionare pentru programe critice din industria de apărare. 

Ministerul Justiției a justificat decizia guvernului dând o declarație în care se spune că Sheffield Forgemasters "este singurul producător disponibil cu abilitățile și capacitatea de a produce piese turnate și forjate de înaltă integritate din oțeluri specializate, într-o instalație integrată la cele mai înalte standarde cerute pentru acest program".

Ministerul Apărării a anunțat pe 28 iulie că dorește achiziționarea întregii companii din Sheffield, Anglia, printr-un acord care, odată aprobat de acționarii actuali, va asigura viitorul unui activ industrial strategic.

Sheffield Forgemasters este o companie cunoscută ca furnizoare importantă de componente din oțel turnat și forjat pentru programele de apărare ale Royal Navy precum flotele de submarine nucleare din clasa Vanguard și din clasa Astute, companie implicată și în programul de construcție a submarinelor cu rachete nucleare Dreadnought. Sheffield Forgemasters are clienți și în sectorul civil, producând totodată și componente pentru industria nucleară și a petrolului și gazelor, printre altele.  

Guvernul britanic a anunțat că intenționează să investească până la 400 de milioane de lire sterline în companie pe parcursul următorilor 10 ani, pentru a îmbunătăți producția de active esențiale pentru apărare, ceea ce include planuri pentru o nouă linie de forjare grea, precum și înlocuiri majore ale mașinilor-unelte. De altfel, Ministerul Apărării a acordat deja anul acesta un împrumut celor de la Sheffield Forgemasters, pentru achiziționarea unei prese de 13.000 de tone din Japonia, care a costat peste 120 de milioane de lire sterline, pentru a sprijini operațiunile de furnizare a unor componente pentru submarinele nucleare.  

Planul de naționalizare a companiei din Sheffield nu reprezintă o premieră pentru guvernul britanic, care a salvat anul trecut de la faliment compania producătoare de sateliți de comunicații OneWeb împreună cu gigantul indian al comunicațiilor Bharti Global, britanicii investind 500 de milioane de dolari pentru a prelua, împreună cu indienii, fiecare câte 42% din companie, dar și controlul acesteia. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.