Ioana Constantin: "Polonia rămâne pe lista statelor care respectă libertatea, oricâte critici s-ar aduce"


Ioana Constantin: "Polonia rămâne pe lista statelor care respectă libertatea, oricâte critici s-ar aduce"

Fostul secretar general al PMP, Ioana Constantin, a reliefat într-o postare pe Facebook că "Polonia rămâne pe lista statelor care respectă libertatea, oricâte critici s-ar aduce unui stat care s-a dezvoltat enorm și a respectat continuu valorile creștin democrate și libertatea". Declarația Ioanei Constantin a venit în contextul în care sportiva persecutată de regimul Lukashenko, ne referim la atleta Kristina Timanovskaya, a primit o viză umanitară din partea Guvernului Poloniei.

"Polonia a oferit viza umanitară sportivei de 24 de ani din Belarus care a fost scoasă cu forța din lotul olimpic, răpită, dusă cu forța la aeroport pentru a fi adusă în iad acasă în Belarus și care probabil întoarsă acasă ar fi ajuns în pușcărie.  

Sportiva Krystsina Tsimanouskaya a intrat în ambasada Poloniei de la Tokyo și a cerut azil politic. Ce acuzații i se aduceau? Că și-a criticat antrenorii. O sportivă de numai 24 de ani.  

Sub ochii noștri, Belarus zdrobește din nou orice urmă de libertate. Sub ochii noștri, era să se întâmple o crimă la aceste Jocuri Olimpice.  

Polonia rămâne pe lista statelor care respectă libertatea, oricâte critici s-ar aduce unui stat care s-a dezvoltat enorm și a respectat continuu valorile creștin democrate și libertatea.  

Libertatea nu se negociază.  

Libertatea se apară în fiecare zi", a precizat Ioana Constantin. 

Reiterăm că Timanovskaya, atleta bielorusă care a cerut duminică, 1 august, ajutorul autorităților japoneze după ce a fost rechemată în țară înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de la Tokyo și s-a încercat chiar răpirea ei de către regimul Lukashenko pe motiv că a criticat săptămâna trecută Federaţia de atletism din Belarus, a primit o viză umanitară din partea Guvernului Poloniei, urmând să ajungă miercuri, 4 august, la Varșovia cu un zbor fără escală. Anunțul privind acordarea vizei umanitare a fost făcut de ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Polonia, Marcin Przydacz (foto 1).

"Tsimanouskaya este în contact direct cu diplomații polonezi din Tokyo și a primit deja o viză umanitară", a scris Marcin Przydacz pe Twitter. El a promis totodată că Polonia va face toate eforturile pentru a o ajuta pe Timanovskaya să-și continue cariera în sport.

MAI MULTE DETALII: Sportiva persecutată de regimul Lukashenko va ajunge la Varșovia cu un zbor fără escală. Guvernul Poloniei, mesaj ferm privind sprijinirea forțelor democratice din Belarus

Într-o declarație pentru BBC, Pzydacz a ținut să sublinieze implicarea constantă a Poloniei în sprijinirea forțelor democratice din Belarus. 

"Am sprijinit societatea civilă și presa independentă din Belarus în ultimii 30 de ani, întrucât credem că cetățenii bieloruși au dreptul să trăiască într-un stat democratic, suveran și independent. Vom continua aceste demersuri!", a subliniat oficialul polonez. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.