Vine vremea ca PNL să se divorțeze de domnul Iohannis. Fără scandal, dar definitiv


Vine vremea ca PNL să se divorțeze de domnul Iohannis. Fără scandal, dar definitiv

Eu îi înțeleg, parțial, pe liderii PNL: este greu să guvernezi când îl duci în spate pe prea-adormitul Klaus Iohannis. Personaj care, din când în când, se trezește și dă indicații prețioase. După care adoarme la loc. 

Domnul Iohannis și-a boicotat propriul partid la referendumul pentru familie, de exemplu: el îi înjura pe creștini, în timp ce liderii liberali susțineau familia tradițională. Efectele urii lui Iohannis împotriva creștinilor de dreapta s-au văzut la parlamentarele din 2020, când alegători ai PNL au fugit la AUR.

Lui Iohannis nu-i mai pasă de nimic, în afară de propria sa persoană, îmi este clar. Am mai văzut asta la președintele Obama, care în al doilea mandat juca golf în timp ce Siria se prăbușea și al-Qaeda se întindea ca un cancer peste Orient și Europa de Vest. Iohannis e un bugetar socialist, pentru care vacanța e sfântă. Niciodată n-a avut cultul muncii, un leneș. Pentru el programul era de la 9 la 17 (cel mult), niciodată până când termina tot ce avea de făcut în acea zi. Vineri, la ora 14.00, coloana sa, de 12-15 mașini, vâjâia prin București spre Sibiu. Venea weekend-ul! 

În PNL, eu știu, există oameni de dreapta, adevărați. Muncitori, creștini, cu afaceri oneste, nu pe spinarea statului. Dacă vor să dea o șansă partidului lor, în 2024, e vremea să-l lase liber pe numitul Iohannis. 

Am aflat că mulți se tem că Iohannis va pune serviciile secrete și DNA-ul pe capul lor. Le spun: nici un om cinstit nu are de ce să se teamă. Vă poate hăitui o vreme, dar la final veți ieși întăriți și liberi. În 2024, aveți oportunitatea de a oferi pe piața politică ceea ce cer 60% din români: un partid de dreapta, creștin, conservator, care are soluții economice. Dacă rămâneți remorca bugetarului Iohannis, nu aveți nici o șansă. Uitați-vă la PNȚCD: s-a scufundat împreună cu alt loser aterizat la Cotroceni, Emil Constantinescu. 

În PNL e încă multă zgură uselistă. Să-i dăm o șansă: să rămână împreună cu președintele Iohannis. În 2024, veți vedea că toți primarii ex-PSD, racolați în 2020 de PNL, se vor întoarce la matcă, la Ciuma Roșie. Racolarea lor a fost o cumplită greșeală pe care liberalii au decontat-o la alegerile parlamentare – o arată diferența uriașă de voturi între locale și parlamentare. 

PNL ar trebui, în schimb, să învețe lecția victoriei Maiei Sandu, în Moldova: curaj și consecvență. A făcut Maia Sandu și compromisuri? Da, dar nici unul atât de mare încât să jignească electoratul ei. Un partid liberal de dreapta ar trebui să aibă inițiativa în cadrul guvernării și să relanseze lupta cu corupția. Confiscarea extinsă a averilor celor corupți și proceduri accelerate de recuperare a banilor furați de marii hoți, de teapa lui Dan Voiculescu – un exemplu de proiect care ar putea relansa guvernarea PNL. 

Le transmit liberalilor care se tem că rămân orfani fără Iohannis: să nu vă fie teamă! Și, le mai spun un lucru: dacă voi nu veți avea curaj, se vor găsi oameni curajoși care să ia locul fricoșilor. În 2024, am putea repeta scenariul din 1859, când Cuza a fost ales domnitor și-n Țara Românească, și-n Moldova, realizând, de facto, unirea. Nu este defel imposibil, Maia Sandu ar putea fi un excelent președinte și-n Republica Moldova, și-n România, începând cu anul 2024. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.