O lecție de la Trump: Facebook trebuie dat în judecată. Constituția spune: Cenzura este interzisă!


O lecție de la Trump: Facebook trebuie dat în judecată. Constituția spune: Cenzura este interzisă!

Bătălia cu cenzura Facebook, Twitter, Google și YouTube va fi lungă și complicată, știu. Dar este o luptă pe care trebuie să o ducem, dacă nu vrem să ne trezim iar într-o dictatură socialistă. Libertatea cuvântului este sfântă și nu voi accepta ca vreun hipster socialist, un Stalin în devenire, să decidă ce putem publica sau nu. Aici, în Statele Unite, la 21 decembrie 1989, Curtea Supremă a decis că arderea drapelului american nu poate fi sancționată legal pentru că reprezintă o formă de liberă exprimare. O decizie extrem de controversată.  Dar, atunci, cum putem accepta ca niște cetățeni obscuri să ne interzică să criticăm China comunistă sau să blocheze mesajele creștinilor de dreapta?

Președintele Trump a deschis încă un front în bătălia sa cu Big Tech și i-a dat în judecată pentru încălcarea primului amendament la Constituția Statelor Unite ale Americii. Un precedent există: o curte de apel din SUA a decis, în 2020, că pagina de Twitter a președintelui SUA este domeniu public, deci i se aplică primul amendament la Constituție. Dacă pagina de Twitter a președintelui SUA este domeniu public, înseamnă că toate marile rețele sociale sunt domeniu public și nu au dreptul să limiteze libertatea de expresie. 

Eu nu vreau să intru în chestiuni juridice, președintele Trump are avocați excelenți care vor duce această luptă. Eu vreau să spun: se poate! Se poate ca și în România cei afectați de cenzura lui Zuckerberg-Iohannis  să se adreseze instanței de judecată. Constituția acestei țări scrie clar: “Cenzura de orice fel este interzisă“. Facebook poate fi chemat în instanța civilă și obligat să nu mai șteargă nici o postare care nu contravine legilor naționale. Și, în plus, să plătească daune materiale celor cenzurați! Să vedeți ce deschis și cooperant devine domnul Zuckerberg în momentul în care riscă să piardă bani.

Guvernele de dreapta din Estul Europei au pornit și ele bătălia cu cenzura BigTech: dau legi care interzic acestor platforme sociale să blocheze sau să șteargă postări după cum au chef. În România, fostul premier Grivco, numitul Klaus Iohannis, îi urăște pe creștini, așa că el cooperează cu Facebook prin un „contract secret” pentru a bloca și cenzura opiniile oamenilor de dreapta. 

În consecință, soluția pe termen mediu sunt instanțele, în speranța că ele vor avea curajul să apere articolul 30 din Constituția României. Însă, pe de altă parte, cineva trebuie să-i sesizeze pe judecători. Cine? 

Din nou, fac un apel la oamenii de dreapta, mai ales la avocați și juriști: nu vă lăsați călcați în picioare, apărați-vă drepturile, bateți-vă cu cenzura lui Zuckerberg. Ca om de dreapta, care s-a bătut pentru libertatea sa, din anii`70 până azi, vă spun: să nu vă faceți iluzii, crezând că această situație nu vă privește. Cenzura de azi poate fi începutul unei dictaturi socialiste. Veți regreta cumplit pasivitatea din aceste zile și vă veți întreba, tardiv, de ce nu v-ați bătut înainte de a fi prea târziu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.