România neputincioasă celebrează reușite care nu sunt ale ei: triumful Maiei Sandu și victoria Italiei. Un fost ambasador critică inerția românilor care asistă impasibili la distrugerea sportului și votează naționaliști de carton


România neputincioasă celebrează reușite care nu sunt ale ei: triumful Maiei Sandu și victoria Italiei. Un fost ambasador critică inerția românilor care asistă impasibili la distrugerea sportului și votează naționaliști de carton

Pe fondul scorului uriaș înregistrat de PAS în alegerile parlamentare din R. Moldova (detalii AICI) și a victoriei Italiei în fața Angliei la Campionatul European de Fotbal - EURO2020, întâmplate aproape concomitent în noaptea de duminică spre luni, fostul ambasador român Ciprian Mihali, profesor de filosofie contemporană la Universitatea Babeș-Bolyai, comentează tendința de asociere a românilor cu cele două evenimente istorice, întrebându-se public noi ce motive de bucurie avem din moment ce sportul românesc e la pământ, iar politica e un bâlci trist unde „penibilul nu are limite”.  

„Nici măcar nu știu de ce suntem bucuroși în seara asta. Italia a câștigat pentru că a muncit, Moldova a învins pentru că a crezut în șansa ei. Noi nu avem niciun merit, în afara proiecțiilor noastre fantasmatice și libidinale. Suntem cea mai mare națiune din Europa (ca suprafață și ca populație) care nu a participat la acest Euro. Suntem cea mai mare națiune din Europa care ratăm totul, sistematic, fără excepție. Sportul românesc își continuă prăbușirea la toate nivelurile. Câțiva tineri reușesc performanțe excepționale și ne agățăm de ei ca să demonstrăm că dezastrul nu este atât de mare. Dar dezastrul este atât de mare. 

Noi ținem cu italienii pentru că am exportat peste un milion de români în Italia și ne inventăm tot soiul de similarități cu Italia, de la Traian încoace. Dar, de fapt, victoria Italiei este victoria muncii și a rigorii, a disciplinei italienilor, nu are nimic de-a face cu fantasmele noastre.  

Am ținut în această seară cu Italia și Moldova în primul rând pentru că NU suntem Italia și Moldova și pentru că ne-am dorit să fim ele. În fotbal nu vom reuși niciodată ce a reușit Italia, iar în politică vom continua să ne bălăcărim în naționalismul nostru frustrat și fricos, în care e mereu loc de Simion și Șoșoacă pentru a ne demonstra că penibilul nu are limite. 

Așadar, bravo Italia, bravo Moldova, dar, sincer, e strict meritul vostru. Noi suntem niște chibiți pe margine, care ne hrănim fantasmatic și parazitar din victoriile voastre muncite, pentru care nu avem chiar niciun merit. Dar haideți totuși să vă felicităm, că așa se cade. După care ne întoarcem la ai noștri, verzi ca bradul și mândri cât încape”, scrie Ciprian Mihali pe pagina sa de Facebook.  

Sursa foto: News Track

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.