Marea Britanie, pe punctul de a deschide războiul economic cu China. Parlamentarii britanici cer Guvernului interzicerea importurilor din regiunea uigură și boicotarea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing


  • ACP
  • Jul 9, 2021 11:32
  • 7151
Marea Britanie, pe punctul de a deschide războiul economic cu China. Parlamentarii britanici cer Guvernului interzicerea importurilor din regiunea uigură și boicotarea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing

Un raport al parlamentarilor britanici din comisia de afaceri externe cere Guvernului condus de Boris Johnson să adopte o serie de măsuri dure împotriva Chinei, din cauza felului în care sunt tratați uigurii și celelalte minorități indezirabile conducerii comuniste de la Beijing. Împotriva acțiunilor comise de autoritățile chineze împotriva uigurilor, iar în acest sens amintim genocidul, violurile, sterilizările forțate, spălarea creierului în tabere de reeducare, respectiv distrugerea moscheilor, trebuie luptat prin folosirea presiunilor comerciale ca instrument al politicii externe, susține raportul parlamentarilor britanici. 

În raport se cere adoptarea unor interdicții la importul produselor din China, sancționarea financiară a companiilor care fac cu bună știință afaceri cu firmele chineze care încalcă drepturile omului, dar și îndemnarea firmelor britanice să boicoteze publicitatea la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022.  

Parlamentarii britanici îndeamnă guvernul să ia în considerare "interzicerea importului tuturor produselor din bumbac", fabricate în regiunea uigură Xinjiang, unde se produce cea mai mare parte din bumbacul chinezesc. Deputata conservatoare Alicia Kearns a spus că ea și ceilalți care au lucrat la raportul pentru guvern ar dori să vadă "interzicerea tuturor produselor din provincia uigură", în cazul bumbacului nefiind nici un dubiu că e produs folosindu-se munca forțată.  

Luke de Pulford, coordonatorul Alianței Interparlamentare pentru China (IPAC) spune însă că există "probleme uriașe" în jurul unor materiale importante importate din China, deoarece, de exemplu, aproximativ 40% din panourile solare importate pentru proiectele din Marea Britanie au fost realizate în Xinjiang prin firme care se folosesc de munca forțată sau au furnizori care au folosit acest gen de sclavie.  

Președintele conservator al comitetului care a întocmit raportul, Tom Tugendhat, a spus că publicul britanic se așteaptă că Marea Britanie să susțină "apărarea statului de drept" și "concurența loială în comerț". "Dacă alegem să nu facem acest lucru, permitem dragonului (chinezesc - n.red.) să se facă simțit din ce în ce mai adânc în viața noastră națională", a mai spus el.  

Interdicțiile la importul mărfurilor produse cu munca forțată ar fi în concordanță cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului, care interzic mărfurile din statele ce permit sau folosesc munca sclavilor, a declarat Tugendhat. "Există deja o dispoziție privind drepturile omului care poate fi exercitată", a mai spus acesta. 

Un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe a declarat că guvernul "va analiza cu atenție concluziile raportului", adăugând că Marea Britanie "a anunțat deja măsuri pentru a se asigura că nicio organizație britanică nu se face complice la încălcările drepturilor omului în China prin lanțurile ei de aprovizionare".

Însă, China este unul dintre primii 5 parteneri comerciali ai Marii Britanii, cele două țări având un un total tranzacționat de 84,6 miliarde de lire sterline în bunuri și servicii pentru primul trimestru al anului 2021. Dacă Executivul britanic va adopta o poziție foarte categorică împotriva Chinei, ar fi un exemplu clar de mare curaj în politica externă, în condițiile în care e clar că Guvernul comunist chinez va replica imediat, încercând să lovească înapoi la fel de dur, mai ales după amenințările repetate venite de la Beijing în ultima vreme împotriva celor care s-ar opune planurilor de dezvoltare ale Chinei. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.