Un europarlamentar cere ca statul român să investigheze fabrica de troli a AUR. Partidul lui Simion, promovat intens de Sputnik


Un europarlamentar cere ca statul român să investigheze fabrica de troli a AUR. Partidul lui Simion, promovat intens de Sputnik

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a declarat că se așteaptă ca instrumentele în baza cărora s-a produs ascensiunea AUR să facă parte dintr-o investigație a statului român, întrucât nu este de tolerat ca pe viitor să apară noi și noi fabrici de troli, conturi false de Facebook, care prin mesajele manipulatoare transmise să speculeze anumite situații de criză, să submineze democrația și să influențeze direcția spre care merge România. 

La întrebarea "este sau nu AUR un proiect al Federației Ruse?", Tomac a răspuns trecând în revistă o serie de articole ale site-ului Sputnik, oficina propagandistică a Kremlinului, acestea fiind laudative la adresa partidului condus de George Simion, o chestiune extrem de bizară în contextul în care formațiunea politică în cauză se pretinde unionistă. 

"Este sau nu AUR un proiect al Federației Ruse?

Sunt întrebat în mod constant de unde a apărut AUR și ce urmărește.

Știu că mulți dintre susținătorii acestui partid s-au lipit din mers de acest proiect, pentru că li se spune ce vor sa audă.  

Suntem o țara superbă, dar furată de străini. Occidentalii ne vor sărăci. Ne sunt impuse reguli din afară și noi nu decidem nimic. Am fost o țara fără datorii în comunism, acum suntem la mâna străinilor. Într-un cuvânt, tezele diseminate sunt: România este o colonie, iar românii sunt folosiți și nu decid nimic. Pe acest refren este clădită o mișcare politică cu agendă subtilă care bate într-o singură direcție - România trebuie scoasă de sub influența „nefastă” a Occidentului care ne vrea răul.

Un proiect născut în urmă cu un an, care a eșuat la alegerile locale, dar a reușit în plină pandemie, cu un mesaj agresiv anti-restricții, să aducă în jurul său exact electoratul care aștepta ca cineva să-i spună că răul vine din afară și se manifestă prin virusul creat de străini, cu scopul de a ne elimina. Discursul urii amestecat cu teme antioccidentale și nostalgia după comunism au atras un public captiv tezelor conspiraționiste fără multă bătaie de cap.  

Având în spate o mașinărie eficientă din punct de vedere tehnic, prin instrumentele (ilegale) care sunt conexe platformei Facebook, ce reușesc să alimenteze în mod automat exact publicul vizat după profilul descris mai sus. Români care, din motive justificate sau nu, au acumulat multe nemulțumiri și se agață de mitul „salvatorului” care luptă cu străinii. Cât despre instrumentele folosite, sper că ele fac parte dintr-o investigație a statului, pentru că refuz să cred că, pe viitor, va putea oricând o fabrică de troli să submineze democrația și să ne influențeze direcția spre care mergem.

Revenind însă la întrebarea cui servește AUR și dacă este sau nu un proiect rusesc, vă las pe dumneavoastră să decideți, dar cel puțin merită făcută, în mod onest, o analiză fără explicații sofisticate.

Portalul Sputnik finanțat de Guvernul Federației Ruse, în ediția editată în limba română, scrie din 2015 până în prezent în termeni pozitivi despre un singur personaj care promovează unirea R. Moldova cu România.  

Iar AUR este singurul partid din România căruia îi alocă constant spații întregi și îi elogiază activitatea.

Cunosc bine cum acționează Rusia și nu cred niciodată în coincidențe, tocmai de aceea ridic această întrebare și vă invit să parcurgeți întreaga colecție de titluri din Sputnik pe care am selectat-o, articole apărute din 2015 până în prezent, și să trageți dumneavoastră concluziile", a scris Eugen Tomac pe Facebook. 

O parte dintre articolele pozitive ale Sputnik în legătură cu AUR: 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.