O nedreptate de Ev Mediu: românilor li se cere să muncească mai mult ca să țină în spate pensiile speciale!


O nedreptate de Ev Mediu: românilor li se cere să muncească mai mult ca să țină în spate pensiile speciale!

Vă avertizez: guvernarea de dreapta se va sinucide politic dacă îi pune pe românii obișnuiți să muncească mai mult pentru a subvenționa pensiile speciale.

Noul Ev Mediu: o masă de iobagi duce în cârcă boierimea roșie, nomenklatura de Partid și Securitatea care-i păzește de furia poporului. 

Sunt multe nedreptăți care pot fi explicate, dar aceasta nu, nu ar avea nici o justificare. 

În 2020, în an electoral, PNL și USR bombardau Legislativul cu inițiative de desființare a pensiilor speciale. Toate au căzut la Curtea Constituțională. Desigur, acolo a fost multă reavoință, fiindcă judecătorii de la CCR sunt beneficiari ai pensiilor speciale, cum era să-și taie privilegiile? Dar eu cred că PNL și USR au construit legile de desființare a pensiilor speciale (sau de supraimpozitare) astfel încât ele să fie respinse de CCR. Puteau, foarte simplu, să ia legea din 2011 a guvernului Boc – lege care a trecut de CCR - și să abroge astfel pensiile speciale. Nu au făcut asta, iar explicația mea e simplă: nu au vrut să se atingă de privilegiile vechii și noii Securități. 

După alegerile din decembrie 2020, și PNL, și USR, au uitat că au promis că desființează aceste pensii. Nu se mai vorbește nici de supraimpozitarea lor, nici de majorarea vârstei de pensionare. În schimb, brusc, liderii majorității vorbesc îngrijorați de deficitul bugetului de pensii și, în diverse formulări alambicate, cer majorarea vârstei de pensionare.

Le spun: este imoral să cereți românilor obișnuiți, în primul rând celor din mediul privat, să muncească mai mult, dar să nu vă atingeți de privilegiile pensionarilor speciali. 

Un român obișnuit se pensionează la 65 de ani. Un special pleacă din sistem la puțin peste 40 de ani. 

Aparatul de stat e plin de pensionari speciali care cumulează pensia specială cu salariul de bugetar. PNL și USRPLUS au susținut că vor opri acest cumul, pensie-salariu. Și acest angajament a fost abandonat. Și liberalii, și stângiștii lui Barna și Cioloș, au promovat în aparatul de stat clienți cu pensii speciale. La Interne, un secretar de stat susținut de PLUS a ieșit la pensie la 42 de ani și primește o pensie specială de 14.000 de lei pe lună. Cum să credem că PNL și USRPLUS vor să taie privilegiile noii nomenklaturi, de vreme ce chiar ei s-au dedulcit la ele? 

Tot sistemul de pensii ar trebui regândit, dar doar în pachet: speciali și oameni obișnuiți. Un șofer de TIR, care nu poate să greșească, fiindcă o greșeală ar costa vieți, ar trebui să se poată pensiona mai repede. Sau militarul care a fost în Afganistan și și-a riscat viața pentru ca România să fie sigură, protejată. Dar astfel de excepții trebuie acordate punctual, după studii și analize. 

Cât despre deficitul bugetului de pensii, vă arăt sursele pentru acoperirea sa, în loc de concluzii. Prima sursă: cele peste zece miliarde de lei care se dau pentru a subvenționa pensiile speciale. A doua sursă: în 2020, s-au cheltuit 109 miliarde de lei cu salariile bugetarilor, adică 10,6% din PIB. Tăiați sporuri aberante, plafonați salariile, concediați pilele și aduceți cheltuielile de personal la 8% din PIB, adică o economie de vreo 20 de miliarde de lei. Iată unde sunt banii! Curajul, da, curajul lipsește acestui Guvern, nu banii. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.