AUR Moldova, pe jar. Octavian Țîcu refuză propunerea formării unui bloc electoral comun: "Să se retragă și să susțină platforma unionistă a PUN!"


AUR Moldova, pe jar. Octavian Țîcu refuză propunerea formării unui bloc electoral comun: "Să se retragă și să susțină platforma unionistă a PUN!"

Președintele Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu, a declarat marți, 25 mai, în emisiunea Puterea a Patra, că refuză oferta lansată astăzi de AUR de a fi constituit un bloc electoral comun în vederea alegerilor parlamentare din 11 iulie. Țîcu a atras atenția că AUR, înainte de a lansa filiala politică din Republica Moldova, ar fi trebuit să se consulte cu cea mai importantă forță unionistă, PUN, ceea ce nu s-a întâmplat, demonstrând că rolul partidului lui George Simion este de a deturna polul unionist. De asemenea, președintele PUN a subliniat că AUR este un partid antieuropean. 

"Propunerea asta (a AUR - n.red.) a întârziat jumătate de an. AUR, dacă a avut interese adevărat unioniste în Republica Moldova, înainte de a lansa franciza aici, cu o lună în urmă, ar fi trebuit să vină să vorbească cu cea mai importantă forță unionistă, PUN. PUN are 2 deputați în Parlament, are 26 de organizații teritoriale, are scor electoral, nu e un partid pe care-l iei și-l bagi sub umbrela AUR doar pentru că ai luat 10% în România. Ne-am întâlnit de 2 ori cu cei de la AUR, au venit cu această propunere absolut inacceptabilă, ca noi să intrăm sub sigla AUR. Le-am propus o variantă de compromis acum 2 săptămâni, în care le-am spus să facem un bloc fără sigle. Ni s-a spus clar că există doar o singură ofertă, sub sigla AUR. Noi am refuzat această ofertă. Ulterior s-a început un război mediatic împotriva PUN și împotriva altor actori proeuropeni, un război absolut neînțeles de mine. Eu nu înțeleg de ce a venit AUR de peste Prut să lovească în primul rând în PUN, prin toate lucrurile care s-au scris în presa pe care o finanțează AUR, Timpul și 10TV. Eu nu înțeleg care e adevărata menire a AUR în condițiile în care a venit în Republica Moldova. Atunci a devenit clar că misiunea AUR nu este de a consolida polul unionist, ci de al deturna. Misiunea mea e să ofer cetățenilor Republicii Moldova cu viziuni proeuropene, românești și euroatlantice o opțiune de vot clară, nepătată, integră și capabilă să aducă oameni competenți și profesioniști. Acesta e mesajul pe care l-am transmis. 

Noi suntem un partid serios. Noi am avut Consiliu Național Politic la care s-a luat o decizie clară în această sâmbătă și anume că PUN va merge singur în alegeri cu o platformă unionistă și cu o listă delegată de organizații. Lucrurile nu mai pot fi schimbate. În al doilea rând gândiți-vă ce înseamnă să construiești un bloc acum în pripă. Care e logica construirii unui bloc? Nu are nici logică preelectorală, nici logică postelectorală. Divergențele noastre de viziuni sunt clare. AUR e un partid antieuropean, partid antimască, antivaccin și, mai mult, e un partid refractar la asumarea actului de guvernare. Ni s-a spus foarte clar că AUR, dacă va veni în Parlamentul Republicii Moldova, nu va participa la guvernare. AUR a făcut asta în România. Aici nu poți merge în Parlament fără să îți asumi guvernarea. (...) Mâine la ora 11 PUN va depune listele la CEC, iar cetățenii Republicii Moldova cu viziuni proeuropene, românești și euroatlantice pot avea o opțiune de vot foarte frumoasă, pe care eu o recomand tuturor", a zis liderul PUN. 

Mai mult decât atât, Octavian Țîcu a lansat o ofertă către AUR, cea de a se retrage din cursa electorală pentru a susține PUN la alegerile parlamentare din data data de 11 iulie. 

"Le fac și eu o ofertă celor de la AUR. Ei pot face 2 lucruri importante pentru neamul românesc, să susțină platforma unionistă a PUN și să înceteze războiul împotriva noastră. Nu noi suntem adversarii lor. Prima condiție e să susțină PUN (de acasă - n.red.). Deci băieții se retrag și spun clar că vor susține platforma unionistă a PUN", a mai precizat liderul PUN. 

În urmă cu câteva ore, Alianța pentru Unirea Românilor invitase Partidul Unității Naționale la formarea unui bloc electoral comun pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

"În urma discuțiilor reprezentanților Alianței pentru Unirea Românilor cu Partidul Unității Naționale, implicit cu președintele acestui partid, Octavian Țîcu, din păcate, nu am reușit să ajungem la un consens în vederea formării unei liste naționale, însă, chiar dacă acest subiect nu a fost discutat în cadrul întâlnirilor bilaterale, am văzut în spațiul public deschiderea și propunerea publică a Partidului Unității Naționale și a liderului Octavian Țîcu de a fi format un bloc electoral unionist. Pe această cale, vreau să vă anunț public că suntem foarte fericiți și anunțăm că suntem deschiși și pentru a fi format acest bloc electoral comun. Așteptăm oficial răspunsul sau confirmarea celor de la PUN, pentru a purcede la săvârșirea acestui act unionist", declarase președintele AUR Moldova, Vlad Bilețchi. (sursa: zdg)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.