Rusia amenință Turcia în timp ce administrația Erdogan continuă să acuze Moscova pentru anexarea Crimeii și represiunea asupra tătarilor


  • ACP
  • May 24, 2021 14:29
  • 4338
Rusia amenință Turcia în timp ce administrația Erdogan continuă să acuze Moscova pentru anexarea Crimeii și represiunea asupra tătarilor

Ministerul de Externe al Rusiei a avertizat vineri Turcia că va răspunde în același fel Ankarei dacă va continua să facă declarații considerate problematice de Kremlin, referitor la situația tătarilor din Crimeea.

Reacția Moscovei a venit după o declarație a purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe al Turciei, Taylan Bilgiç, făcută la comemorare a 77 de ani de la deportarea tătarilor din Crimeea, în care a spus că tătarii s-au confruntat cu dificultăți și în perioada recentă, de când Crimeea a fost anexată de Rusia, dar că Ankara nu îi va abandona și va continua să îi susțină.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, a răspuns că Turcia are propriile ei probleme ei etnice și religioase care ar trebui rezolvate și i-a îndemnat pe politicienii turci să evite folosirea unei retorici etniciste „ca instrument pentru jocurile geopolitice”, care dăunează intereselor grupului etnic menționate. 

Zakharova a spus și că Moscova a considerat astfel de declarații făcute de Ankara drept „politice și conflictuale”, constatând cu regret că oficialii turcii au o abordare părtinitoare a evenimentelor istorice.

„Există multe subiecte, probleme și domenii în care putem interacționa bine cu Ankara. Avem experiență (pentru a face acest lucru – n. red.). Să aplicăm acest lucru (lucrând împreună – n. red.) și să evităm situații similare cu acestea, discutând probleme etnice în țările celuilalt”, a mai spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova. 

Turcia nu recunoaște oficial anexarea Crimeii de către Rusia, considerând-o ilegală încă din 2014, atunci când a avut loc ocuparea de către trupelor ruse. 

Președintele Erdoğan a afirmat, în aprilie, când omologul său ucrainean Volodomyr Zelensky a vizitat Istanbulul, sprijinul Turciei pentru „Platforma Crimeii”, înființată de Ucraina pentru a presa Rusia să se retragă din peninsulă – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.