USR joacă perestroika, la CNAS. Va eșua, vor plăti pacienții. Lăsați românii să-și aleagă asiguratorul!


USR joacă perestroika, la CNAS. Va eșua, vor plăti pacienții. Lăsați românii să-și aleagă asiguratorul!

Groaznică minciună vinde USR-ul românilor, amăgindu-i că monopolul de stat, corupt, denumit Casa Națională de Asigurări de Sănătate poate fi reformat. Este ca și cum ai da cu bidineaua peste o casă care se prăbușește. Am scris și voi mai scrie despre această promisiune mincinoasă, a reformării CNAS. Scriu, fiindcă fiecare zi în care acest monopol supraviețuiește înseamnă corupție și ineficiență, iar la capătul acestui lanț al erorilor se află viețile pacienților români, care mor cu zile.

Prin martie, Vlad Voiculescu și USR au aruncat pe piață povestea că vor organiza concursuri pentru funcțiile de șefi ai caselor județene de asigurări de sănătate (CJAS), că vor veni acolo oameni cinstiți și competenți și corupția va primi o lovitură mortală. Azi, ce a mai rămas din această propagandă? Din cele 42 de posturi scoase la concurs (41 de CJAS-uri, plus șefia casei de sănătate din sectorul apărării) doar cinci au fost ocupate. Cel puțin o parte dintre cei validați sunt vechii șefi ai CJAS-urilor, puși interimar. Unul din aceștia a fost șeful CNAS, tot interimar, în guvernarea Ponta. Pe scurt, USR a validat în funcții niște funcționari pesedizați. Oameni competenți din afara sistemului de stat nu s-au prezentat la concursuri. Concursurile pentru șefiile CJAS-urilor au fost un eșec.

Este doar una din dovezile că perestroika pe care USR o încearcă în sistemul de stat de sănătate va fi un dezastru. Dacă liderii USR n-ar fi niște personaje autosuficiente, care trăiesc din like-uri pe Facebook, ar ști cum a eșuat și perestroika (termenul rusesc pentru restructurare) lui Mihail Gorbaciov: meșterul comunist a încercat să schimbe 2-3 grinzi și i-a căzut toată casa în cap. Însă perestroika a avut un final fericit: URSS-ul a intrat în colaps și o parte din popoarele asuprite de acest imperiu s-au eliberat. O simplă reformă a CNAS este imposibilă: locul e prea corupt, prea plin de funcționari atotputernici, incompetenți și ostili plătitorilor de taxe.

În 2018, un raport al DNA arăta clar corupția, corupția mare din această instituție. “Plățile lunare erau făcute personal de către directorul spitalului președintelui CJAS, în biroul acestuia din sediul instituției. Existau suspiciuni că banii remiși președintelui CJAS de către directorul de spital reprezentau parte din mita primit de acesta dintr-o relație contractuală pe care spitalul o avea cu un furnizor de servicii medicale“, arată acest document, public, despre care am mai scris. Dar conducerea useristă a CNAS nu vorbește nimic despre acest fenomen, al corupției. Problema nu există – urmăriți, dacă aveți răbdare, interviul anost dat de Adrian Gheorghe, președintele CNAS, unui site de știri.

Soluția pentru CNAS e simplă și clară: contribuabilii trebuie să aibă dreptul de a alege asiguratorul, dacă tot sunt obligați să cotizeze. Luăm legea din Elveția sau Germania, o traducem, o adaptăm la instituțiile românești, păstrând principiile, și o adoptăm. Iar celor care se tem de capitaliștii sălbatici, le spun din nou: în Elveția, casele care vând asigurări de sănătate nu au dreptul să facă profit din asigurarea obligatorie, ele câștigă vânzând asigurări suplimentare. Spargerea monopolului CNAS înseamnă doar un prim pas, dar este crucial în demontarea sistemului medical de stat, un adevărat lagăr de exterminare. Din păcate, stânga useristă ține captivi câteva milioane de români în acest sistem, corupt, incompetent și, mai ales..., lipsit de umanitate. Vorbim de viețile oamenilor, nu de o simplă chestiune economică sau politică. Oamenii mor sau suferă fiindcă un CNAS prost gestionat rămâne sistematic fără bani ca să deconteze analizele sau medicamentele – și este doar un exemplu.

În loc de concluzie, vă spun că scriu de ani buni despre nevoia de a desființa CNAS. Când am început să mă bat, până și unii oameni care-și ziceau de dreapta strâmbau din nas. Azi, mai ales după pandemie, este evident că tot mai mulți români înțeleg că statul a eșuat în misiunea de a le asigura sănătatea și este vremea soluțiilor private. Nu toți pricep asta, niciodată nu vor accepta toți această soluție, evident. Dar există o masă critică de cetățeni care doresc o schimbare radicală, nu o bidinea peste un zid mucegăit. Avem un guvern care ne spune că este de dreapta. Socialistul Raed Arafat e uzat și s-a ascuns. În acest moment, pare că doar stângiștii din USRPLUS stau în calea unui proiect crucial pentru speranța de viață a românilor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.