Proiect de lege inițiat de USRPLUS: "Obligăm toate instituțiile publice să accepte plata online a taxelor și impozitelor"


Proiect de lege inițiat de USRPLUS: "Obligăm toate instituțiile publice să accepte plata online a taxelor și impozitelor"

Deputații USRPLUS Brian Cristian și Viorel Băltărețu au depus la Parlament o inițiativă legislativă care vizează obligarea tuturor instituțiilor publice să accepte plata online a amenzilor, taxelor, impozitelor și a altor obligații de plată. Brian Cristian a precizat că inițiativa legislativă are ca scop inclusiv sprijinirea românilor plecați în străinătate care plătesc taxele celor rămași în țară. (puteți accesa AICI inițiativa legislativă) 

Brian Cristian: "Obligăm toate instituțiile publice să accepte plata online a taxelor și impozitelor

Am depus proiectul de lege care prevede obligativitatea de a accepta plata online, printr-un sistem electronic modern de plată la distanță precum Ghiseul.ro, a taxelor și impozitelor percepute de instituțiile publice și de operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică.

Practic, aducem modificările din 2016 la realitatea din prezent. Administrația publică trebuie să conștientizeze faptul că plățile online nu mai reprezintă o noutate pentru cetățenii români.

Ne gândim și la cei care au plecat în străinătate. Chiar dacă nu se află în țară, mulți dintre românii din diaspora continuă să plătească taxele celor rămași acasă. După implementarea în toate UAT-urile a unui sistem de plată online, vor putea să facă asta de la distanță, ușor și în timp util.

Prin inițiativa legislativă pe care am elaborat-o împreună cu colegul meu din Alianța USR PLUS, Viorel Băltărețu, îmi doresc să nu mai fim plimbați între diferite instituții pentru a plăti taxe, impozite, amenzi și alte obligații.  

E momentul să beneficiem de tehnologia modernă pe care o avem la dispoziție prin implementarea mai rapidă a mijloacelor de plată online în toate instituțiile publice.

Respectăm ce am promis în programul de guvernare și continuăm să digitalizăm administrația publică!".

Viorel Băltărețu: "Alături de colegul meu, Brian Cristian, am depus azi prima mea inițiativă legislativă pentru digitalizarea unitară a administrației publice..

În maxim șase luni de la intrarea în vigoare a acestei legi, toate instituțiile statului - locale și centrale -, cât și furnizorii de servicii publice trebuie să accepte plăți cu cardul sau online.

Avantajele sunt duble: pe de o parte, se reduce disconfortul cetățenilor și al companiilor, iar, pe de alta, se creează cadrul pentru optimizarea costurilor, dar și a colectării de venituri de către instituțiile publice.

România are competențele tehnice necesare pentru ca digitalizarea să prindă viteză. Trebuie să ținem pasul cu ritmul de digitalizare european!

Pe scurt, Proiectul de lege aduce modificări și completări Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată:

- Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități și alte obligații de plată au obligația să accepte încasări și prin intermediul cardurilor de debit și al cardurilor de credit atât fizic, la casierie, cât și online printr-un sistem electronic modern de plată la distanță. 

Mă bucur să fiu parte din acest proiect legislativ! Digitalizarea administrației publice e una dintre prioritățile programului meu politic și un prim pas spre reclădirea încrederii între cetățeni și instituțiile statului român".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.