După 31 de ani, turnătorul Manole tot nu vrea să plece de la BNR


După 31 de ani, turnătorul Manole tot nu vrea să plece de la BNR

În anul 2021, un turnător al Securității conduce o instituție cheie a României: Banca Națională. Faptul că Mugur Isărescu nu are decența să demisioneze, nu mă miră. Cine să ceară decență de la securiștii care, pe vremea când românii mureau de foame și de frig, slujeau regimul Ceaușescu?

Ce mă miră (dar nu prea tare...) este că nimeni, dar absolut nimeni, din actuala clasă politică nu are curajul să-i ceară să plece din fruntea BNR. Desigur, nu am naivitatea să cred că actuala putere, care se preface a fi de dreapta, l-ar da afară. Însă nici măcar un parlamentar, unul singur, nu pare că are vreo problemă morală legată de faptul că la 31 de ani de la alungarea lui Ceaușescu, un rebut al Securității conduce Banca Națională. 

Domnul Isărescu a turnat. Documentele o dovedesc clar. Dânsul nici măcar n-a contestat pe fond decizia CNSAS, ci a recurs la un atac prin învăluire: s-a dus la Curtea Constituțională – cuibușorul de pesediști conduși de Valer Dorneanu - și a atacat legea care a permis reverificarea dosarului său. Mai clar, el contestă reverificarea, nu rezultatul ei. Inițial, CNSAS a susținut că Mugur Isărescu n-a avut nici o legătură cu Securitatea – una din multele decizii ridicole, care arată că dosarele cu adevărat importante au rămas la serviciile secrete. Ulterior, o mână de ziariști curajoși au descoperit turnătoriile sale în alte dosare. Așa că CNSAS a dat până la urmă un verdict de colaborare, în cazul Isărescu. Datele prezentate instanței de către CNSAS, arată că actualul guvernator al BNR a fost un turnător ordinar și zelos. „Are răbufniri destul de dese de nemulțumire față de aspecte sociale precum transportul în comun din Drumul Taberei (acuză că îi răpește mai mult de o oră), încălzirea locuinței, aprovizionarea cu alimente, programele de televiziune. Are tendința de a face comparații cu situația din alte țări”, este una din turnătoriile lui Isărescu. CNSAS nu ne spune, din păcate, care au fost consecințele acestei turnătorii...

Revin, deci, și întreb: cum este posibil ca, în anul 2021, o țară membră a NATO și a UE, să îl mențină pe acest individ lipsit de coloană vertebrală într-o funcție de stat atât de importantă? Cum este posibil să nu avem alternative la Isărescu, în condițiile în care sute de români au studiat în străinătate, la universități de prestigiu, și apoi au lucrat în bănci puternice din afara țării? De altfel, cine se uită pe structura consiliului de administrație al BNR observă ușor că locul e plin de sinecuriști și de fosile ale regimului Iliescu, printre care Florin Georgescu, ministru PSD de finanțe în falimentarul guvern Văcăroiu. 

Cât despre mitul atoateștiutorului Isărescu, el se bazează pe balivernele câtorva jurnaliști. În realitate, Isărescu a acoperit jaful de la Bancorex, bancă devalizată de foștii săi colegi de securitate. Nu este singura bancă falimentată sub nasul său, dar acesta este cazul cel mai scandalos, întrucât România era să intre în faliment, iar cetățenii au plătit din buzunarul lor pentru conturile devalizate de securiști și milițieni între 1992 și 1996. 

Abordez acest articol cu realism și nostalgie: în ianuarie 2015 am scris prima oară despre domnul Isărescu, exprimându-mi speranța că va pleca la pensie. La acel moment, intuiam, dar nu aveam probe că turnase la Securitate. Acele probe au apărut, dar domnul Isărescu e neclintit. Nimeni din clasa politică nu îndrăznește să îl confrunte. 

În spatele domnului Isărescu rânjește sfidător Securitatea, care ne arată astfel că și-n 2021 a rămas la Putere. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.