VIDEO. Oficial: Israelul nu negociază încetarea ostilităților mai înainte de a pedepsi Hamas pentru atacul cu rachete


VIDEO. Oficial: Israelul nu negociază încetarea ostilităților mai înainte de a pedepsi Hamas pentru atacul cu rachete

„Hamas a lansat atacuri cu rachete și acum, firește, vrea un armistițiu. Le convine. Dar mai înainte trebuie să plătească pentru că au tras sute de rachete asupra Ierusalimului și a altor regiuni”, a precizat un oficial israelian preluat de publicația The Jerusalem Post.  

Despre situația gravă din Israel, care s-a transformat în cel mai dur schimb de focuri aerian din ultimii ani dintre cele două părți aflate în conflict, am relatat AICI.

Coordonatorul special al Națiunilor Unite pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, Tor Wennesland a scris pe contul său de Twitter: „Opriți imediat schimbul de focuri. Ne îndreptăm spre un război în toată regula. Liderii de ambele părți trebuie să se implice în oprirea escaladării conflictului. Costul acestui război este devastator și este plătit mai ales de civili nevinovați. ONU colaborează cu ambele tabere pentru reinstalarea calmului. Opriți violențele acum”.

Oficialul israelian citat de The Jerusalem Post a precizat însă că „ostilitățile vor înceta când Israelul va fi pregătit pentru asta”, refuzând să comenteze dacă Israelul a respins o presupusă ofertă a Egiptului de a începe negocierile de pace.  

Ministrul israelian de Externe, Gabi Ashkenazi, a avut o convorbire cu secretarul de stat american Antony Blinken. Ashkenazi a evidențiat dreptul Israelului de a-și apăra suveranitatea și de a nu permite ca cetățenii săi să fie răniți”. El a mai precizat că Israelul va fi ferm în ceea ce privește lupta cu teroriștii Hamas. „Hamas a ales calea terorismului și a lansat peste 600 de rachete asupra populației civile din Ierusalim și din centrul Israelului, rănind zeci de nevinovați și omorând cel puțin cinci”, a precizat Ashkenazi.  

„Ieri, de ziua Ierusalimului, gruparea teroristă Hamas a lansat sute de rachete spre Israel. Acestea au ajuns până în zona Ierusalimului și au pus în pericol viața cetățenilor israelieni atât evrei, cât și arabi. Astăzi, una dintre aceste rachete a lovit o casă din orașul Ashkelon, iar părinții și cei doi copii au fost răniți.  Aceste atacuri au trecut linia roșie. Statul Israel își va proteja cetățenii în fața terorismului și va reacționa ca atare, dacă este nevoie, și cu forță. Noi nu căutăm o intensificare a conflictului, însă oricine încearcă să ne atace, va suporta consecințele. Aceste atacuri vin după o serie de provocări din partea palestinienilor în Ierusalim, după ce autoritățile israeliene au încerca să evite escaladarea unor astfel de situații”, a precizat, marți, și ambasadorul Israelului în România, David Saranga.  


The New Times comentează situația din Israel, relatând că prezentul conflict stârnește agitație în rândul arabilor israelieni, cetățenii palestinieni ai Israelului exprimându-și revolta față de pierderile de vieți omenești din Gaza (cel puțin 12 copii ar fi fost uciși potrivit oficialilor palestinieni) și amintind de discriminările la care sunt supuși în interiorul statului.  

Pe de altă parte, prezentul conflict permite Hamas să-și reînnoiască pretențiile de lider al opoziției palestiniene, încercând să convingă că atacul cu rachete este răspunsul direct la raidurile poliției de la Moscheea al-Asqa din Ierusalimul de est, loc sacru atât pentru evrei, cât și pentru musulmani (al treilea cel mai sfânt loc al islamului).  

Pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, prezentul conflict este o șansă extraordinară de a abate atenția de la problemele politice și de a crea tensiuni între partidele din opoziție care negociază debarcarea sa, permițându-i să mai rămână o vreme în fruntea guvernului, deși era doar o chestiune de zile până la plecarea sa din funcție.  

Netanyahu a avertizat deja că militanții Hamas vor plăti „foarte scump” pentru atacul lansat chiar în ziua în care la Ierusalim se aniversa capturarea Ierusalimului de Est în războiul arabo-israelian din 1967 (10 mai – Ziua Ierusalimului). 

„Se repetă istoria conflictelor anterioare Israel-Hamas. Ambele guverne vor ieși victorioase, iar singurii perdanți sunt civilii din Gaza”, a comentat Ghassan Khatib, expert politic de la Universitatea Birzeit din Cisiordania.  

Ambele tabere au ales pentru prezentul conflict denumiri încărcate de simbolism. Astfel, operațiunea militară israeliană se numește „Gardienii Zidurilor”, cu referire la străvechile ziduri ale Orașului Vechi din Ierusalim, în vreme ce Hamas și-a denumit atacul „Sabia Ierusalimului”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.