DOCUMENT Rădoi se plânge că a primit încă o lovitură în plan financiar din partea ministrului Drulă. Șeful USLM îl amenință pe directorul Metrorex cu pușcăria: "Abuz în serviciu"


DOCUMENT Rădoi se plânge că a primit încă o lovitură în plan financiar din partea ministrului Drulă. Șeful USLM îl amenință pe directorul Metrorex cu pușcăria: "Abuz în serviciu"

Premierul Florin Cîțu declara, într-un interviu acordat G4media, că ar putea interzice oprirea cotizațiilor membrilor de sindicat direct de pe statul de plată, astfel încât sindicaliștii ar trebui să plătească personal, în fiecare lună, sumele stabilite prin contract.

"Nu mi se pare normal ca oamenii să plătească automat o cotizație. Dacă cineva vrea să fie membru al unei organizații, trebuie să vedem dacă vrea să plătească, să facă efortul lunar să plătească", spunea premierul pe 3 martie 2021. 

Astăzi, baronul sindical de la metrou, Ion Rădoi, s-a plâns pe Facebook că ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, după ce i-a distrus chioșcurile, întreprinde demersuri pentru a-l lăsa fără o altă sursă de finanțare. Concret, Ion Rădoi a acuzat că ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, şi directorul Metrorex, Ştefan Paraschiv, ar încerca să împiedice USLM să mai încaseze direct de la companie cotizațiile reținute de la membrii sindicatului.

"Este pentru prima oară în 30 de ani când un director a transformat întreaga mişcare sindicală într-o adunătură de hoţi, iar el este cel care încalcă legea și umbla cu ranga prin metrou.

Domnule Cîțu, bai Drulă - Codul Muncii interzice orice imixtiune în activitatea sindicatelor și conform Constituției, sindicatele sunt organizații de drept privat ale salariaților care apără interesele acestora în mod independent.

ÎN prezent, cotizaţia reţinută pe statul de plată este de 1% din salariul brut, deductibilă din IMPOZIT, iar ANAF nu mai poate recunoaște deductibilitatea fiscala.

SA NU- L PRINDEM PE RANGA ca vrea să elimine posibilitatea ca această cotizație să fie reținută și virată de angajator, așa cum se întâmplă în toată Europa.

Ținta lui Ranga și a lui Drulă este clară: este un șantaj pe față pe care îl face Drula - are o problemă cu sindicatul din metrou.

DRULA trăiește cu impresia că, dacă a ajuns MINISTRU și schimbă C.A.-URILE și pune oamenii lui, la fel ar vrea și la sindicate, să pună oamenii lui, ca să nu-l mai tulbure NIMENI CAND VREA SA FURE", a scris USLM pe Facebook.

În acest sens, USLM a prezentat și un document care relevă că directorul general al Metrorex, Ștefan Paraschiv, ar fi dispus încetarea operațiunii prin care se rețin cotizațiile sindicale lunare ale salariaților Metrorex și se virează sindicatului condus de Rădoi. 

Într-o postare ulterioară, Rădoi l-a amenințat cu pușcăria pe directorul general al Metrorex: "Încă un abuz specific usr!!

Domnule Ranga, toți salariații membri de sindicat au completat o declarație prin care și au dat acordul sa fie reținută suma, iar ca vrei ca nu vrei, știu ca nu îți convine, USLM este sindicatul reprezentativ la nivel de Metrorex.

Potrivit Legii 62/2011, art 218, alin. 2, măsura prin care încearcă să taie fondurile sindicatelor reprezintă o infracțiune și că nu vor ezita să-i facă plângere penală. Potrivit actului normativ respectiv, condiționarea sau constrângerea, în orice mod, având ca scop limitarea exercitării atribuțiilor funcției membrilor aleși în organele de conducere ale organizațiilor sindicale, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă".

"Abuz în serviciu domnule Director (Ștefan Paraschiv - n.red.), legea trebuie respectată nu încălcată. Se întoarce roata și va trebui să răspunzi pentru toate faptele", a completat USLM. 

Pe final, trebuie menționat că premierul Cîțu, în pofida declarației din martie, nu a întreprins încă vreun demers concret, fiind sabotat chiar de președintele PNL Ludovic Orban, care are o relație mai apropiată, încă de pe vremea când a fost ministru al Transporturilor, cu sindicatele. Liderul Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, într-o discuție avută cu Orban pe 4 martie 2021, a lansat un atac la adresa premierului Florin Cîțu, nemulțumit fiind de inițiativa prin care s-ar interzice oprirea cotizațiilor membrilor de sindicat direct de pe statul de plată.

"Cîțu din păcate nu înţelege nişte mecanisme simple prevăzute în Constituţie şi în lege. Îi stăm la dispoziţie pentru a-l ajuta cu ABC-ul exercitării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale lucrătorilor din România şi am încredere bazată pe experienţa dumneavoastră politică că veţi avea şi o discuţie internă la nivelul PNL", i-a transmis liderul BNS lui Orban.

Pe parcursul discuțiilor purtate cu liderul BNS, Orban a dat de înțeles voalat că nu este de acord cu ideea premierului Florin Cîțu. 

"Vă felicit pentru cei 30 de ani de activitate. Vă asigur, aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori, de toată deschiderea pentru dialog", i-a transmis Orban liderului BNS. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.