VIDEO. Vaccinatul „Coroiu” lansează un atac furibund la adresa campaniei pro-vaccinare a BOR. „Vasile Bănescu pare mai degrabă purtătorul de cuvânt al SRI decât al Patriarhiei”/ „Asta-i popă? Teodosie spune că e popă. El parcă vorbea în numele ateismului științific”


VIDEO. Vaccinatul „Coroiu” lansează un atac furibund la adresa campaniei pro-vaccinare a BOR. „Vasile Bănescu pare mai degrabă purtătorul de cuvânt al SRI decât al Patriarhiei”/ „Asta-i popă? Teodosie spune că e popă. El parcă vorbea în numele ateismului științific”

Poziția pro-vaccinare și declarațiile în acest sens ale reprezentaților Bisericii Ortodoxe Române l-au enervat în asemenea măsură pe controversatul Ion Cristoiu, cunoscut și ca sursă a Securității sub numele conspirativ „Coroiu”, încât acesta s-a lansat într-o furibundă campanie la adresa lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, care spusese, într-un interviu pentru Digi24, că s-a cutremurat când a auzit mai mulți „antivacciniști” din rândul clerului afirmând că „vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie”. 

În două înregistrări video și un editorial, Cristoiu, vaccinat printre primii la începutul campaniei de imunizare împotriva Covid-19, îl desființează pe Bănescu, acuzându-l că vorbește ba ca un „inspector de ateism științific”, ba ca un purtător de cuvânt al SRI și că pune la îndoială puterea tămăduitoare a Sfintei Împărtășanii. În acelaști timp, Cristoiu-„Coroiu” îl ridică în slăvi pe ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, de asemenea, fost colaborator al fostei Securități sub numele de cod „Mache”, glorificând atitudinea iresponsabilă a acestuia din perioada pandemiei, când a îndemnat credincioșii în mod repetat la nerespectarea restricțiilor, și catalogând-o drept „opoziție” la teroarea instalată de regimul de tip „stalinist” al lui Iohannis.  

Ce a spus Vasile Bănescu la Digi24: „Mă gândeam la un joc de cuvinte nefericit pe care îl fac unii declarați zgomotos antivacciniști din rândul clerului, oameni care spun că nu ne trebuie vaccin pentru că vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie. Când am auzit asta m-am cutremurat. Nu pentru că Sfânta Împărtășanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viața noastră, a creștinilor, ci pentru că e comparat acest lucru, cel mai sfânt, trupul și sângele lui Cristos, cu un vaccin. 

Mi se pare că acești oameni nu doar că se înșală profund, dar comit, fără să-și dea seama probabil, un fel de sacrilegiu. Pentru că a-l compara pe Cristos cu un vaccin este ceva sacrileg. Este total nedrept să arunci în spațiul public astfel de cuvinte, amestecând planurile – voit sau nu – comparând un act medical cu un act prin excelență spiritual, amestecându-le și trăgând concluzia, tu, ca înțelept autoimprovizat, că ai găsit leacul la orice și că nu ai nevoie de nimic altceva”.

Reacția lui Ion Cristoiu:  

Video 1:

„În această perioadă de teroare, Biserica s-a opus printr-o personalitate care este Teodosie de la Constanța. Asupra acestui reprezentant de seamă al Bisericii Române s-au năpustit cu lături toți liderii de opinie USR-plusiști, sereiști, sepepiști și alte servicii, în general ciomăgarii regimului Iohannis. Regimul avea interesul ca Biserica să fie călcată în picioare...și asupra lui Teodosie și a altor câtorva membri ai ierarhiei bisericești s-a pornit o campanie de aruncare de lături ce nu am pomenit în istoria post-decembristă. Aveam impresia că Biserica...acum au fost persecuții asemănătoare celor staliniste când Biserica a fost principala victimă a marii terori. (….) Biserica a fost persecutată, călcată în picioare...bătaie de joc..Jandarmii care băteau credincioasele, încă o dată Iohannis era pe post de Nero, Teodosie care era pârât că a îndrăznit să facă slujbă...Dacă nu era Teodosie, Biserica se lăsa călcată în picioare, u-mi-li-tă, nu a reacționat nimic-nimic...și atunci l-a obligat pe Patriarh să reacționeze...și au pierdut alegerile cei la PNL și regimul Klaus Iohannis. Asta este cauza principală a relaxării și a atmosferei, că e altă atmosferă. Și-au dat seama, băieții aceștia ai regimului Klaus Iohannis, că nu e bine să te pui cu Biserica. Dar, repet, această concluzie a fost după ce o grupare ortodoxă, credincioasă până la capăt din sânul BOR a rezistat în fața plutonului de execuție politic, mediatic de anul trecut...A doua cauză este o întâlnire între Klaus Iohannis care a catadicsit să se ducă să stea să vorbă cu Patriarhul și cred că acolo s-a ajuns la înțelegerea că Biserica trebuie să sprijine vaccinarea. Și asta s-a văzut din noaptea de Înviere când Patriarhul a spus că dacă nu era vaccinarea, nu erau atâția inși la Sfântul Mormânt, ba chiar a intervenit și un domn Vasile Bănescu, am înțeles că e purtător de cuvânt al Patriarhiei, la Digi, care s-a lansat într-o chestiune care mie mi s-a părut destul de ciudată...nu știu cine a zis, cineva de prin Biserică, că Sfânta Împărtășanie ține loc de vaccin, dar n-a zis în ideea să nu te vaccinezi. A spus că Sfânta Împărtășanie poate să te lecuiască. Așa crede Biserica...domnul acesta Vasile Bănescu, care pare mai degrabă purtătorul de cuvânt al SRI decât al Patriarhiei sau Sfântului Sinod s-a apucat să contrazică, ba chiar a pornit el o campanie de influencer pentru vaccinare”. (vedeți video AICI de la minutul 9)

Video2:

„Acest popă, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei sau BOR, s-a dus la Digi, nu la Trinitas și a zis că el nu-i înțelege pe cei care spun că Sfânta Împărtășanie e mai puternică decât vaccinul. Păi dacă ești preot susții că Iisus a înviat. Dacă ești preot susții că Iuda l-a trădat pe Iisus, dacă ești preot, și nu inspector de ateism științific ca acest domn Vasile Bănescu care, cred că cu aprobarea Patriarhului, a făcut această intervenție în cadrul campaniei prin care Biserica se va implica în vaccinare alături de maneliști, influenceri și de presa în curând miluită...deci hai să ne lămurim: din punct de vedere medical nu există învierea lui Lagăr...Lazăr...vrei să combați religia, te duci în întreprindere, din partea raionului, și hai bă, cum să învie, mă, Lăzăr, puteți să-mi spuneți?! (…) Teodosie a spus un lucru. Că din punct de vedere religios, Sfânta Împărtășanie e mai puternică decât vaccinul. N-a zis că din punct de vedere medical. Deci dacă ar fi, potrivit lui Bănescu, noi nu trebuie să ne închinăm...păi de ce să ne închinăm, la ce ne ajută?! Uite, când avem câte o ananghie, ne rugăm la Dumnezeu, Doamne ajută! Păi de ce să ne închinăm? Din punct de vedere al ateismului științific, nu...deci io n-am pomenit așa ceva. Încă o dată: ăsta-i popă? Teodosie spune că e popă. El parcă vorbea în numele ateismului științific, nu de pe vremea lui Ceaușescu, că ăla era mai dește...(neinteligibil), de pe vremea lui Stalin! Cel care spune că Sfânta Împărtășanie e mai puternică decât vaccinul Pfizer se referă la planul ăla, adică că poate că unul care crede în Dumnezeu se vindecă...păi și dacă Biserica nu spune asta, dacă Patriarhul nu spune, cine să spună? Eu? Digi? Iohannis? Noi, laicii? N-am pomenit așa ceva...face parte din această campanie...Bisericii i s-a dat voie acuma să facă slujbe...și Patriarhul s-a angajat să pledeze pentru vaccinare...încă o dată..nu e chestiunea Bisericii. Biserica nu are ce căuta în această chestiune laică...singur, poate că preoții întrebați nu trebuie să se opună...nu trebuie să fie nici pro, nici contra, pentru că vaccinarea nu are nicio legătură cu Împărăția lui Dumnezeu. E alt plan. Sunt suficienți medici, influenceri, maneliști...”. (vedeți video mai jos, de la minutul 6) „Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.