O învățătură minunată de la românii din Anglia: ridicați jugurile puse de birocrație și națiunea va înflori!


O învățătură minunată de la românii din Anglia: ridicați jugurile puse de birocrație și națiunea va înflori!

Eu m-aș defini ca un om credincios, de dreapta și plin de optimism. Nu mă plâng, nu cedez în fața dezastrelor, caut mereu să văd ce putem învăța din greșeli și cum putem transforma o înfrângere în victorie.

De aceea, în aceste zile de sărbătoare pentru creștinii ortodocși, v-aș aminti de o știre frumoasă, de acum câteva zile, și de concluziile optimiste pe care le putem trage din ea.

Știrea a apărut duminică, 25 aprilie, dar prea puțini s-au uitat peste ea, fiindcă ne-am obișnuit să citim doar vești negative. “Românii ocupă locul al doilea în topul străinilor care înfiinţează firme în Marea Britanie. Sunt aproape 100.000 de astfel de antreprenori români, iar cei mai mulţi lucrează în construcţii şi transporturi. Prin comparaţie cu ţara noastră, în Marea Britanie totul se rezolvă online, în câteva minute“, a transmis Pro Tv. Doar irlandezii din Marea Britanie au deschis mai multe firme.

Nu, nu-i nici o știre banală, nici fără relevanță. Ea arată ceea ce spun eu, de mulți ani: acolo unde românii sunt într-un mediu prietenos, înfloresc. Marea Britanie, cu un guvern de dreapta, a făcut ca spiritul antreprenorial al românilor să se poată dezvolta într-un mediu prielnic. Anul trecut numărul firmelor cu fondatori români în Marea Britanie a crescut cu nu mai puţin de 20.0000. Aici intră inclusiv cei care lucrează pe “persoană fizică autorizată“, așa numitul PFA. Sunt convins că sunt exemple și-n alte țări. Eu am ajuns aici, în Statele Unite, trecând frontiera, pe vremea lui Ceaușescu. Nu aveam nimic, în afară de dorința de libertate și de a munci. Azi, sunt antreprenor și sunt mândru de afacerea mea. 

În plus, locuiesc în Texas, unul din statele cele mai prietenoase cu antreprenorii și am văzut cum, în ultimii ani, marile afaceri au fugit din statele roșii New York și California și s-au relocat aici. 

Cu aceste exemple în minte mă bat pentru ca și-n România să avem același mediu prietenos, care să le permită românilor să-și valorifice munca și spiritul antreprenorial. Cei din Marea Britanie au dovedit că este un fals mit că românii nu au spirit antreprenorial. Oferiți-le un stat prietenos și vor arăta ce pot. De ce în România nu se poate înregistra o firmă online, în 30 de minute? Fiindcă birocrația coruptă trebuie să-și justifice salariul și, dacă se poate, să mai stoarcă și ceva în plus. 

Ridicați jugurile de pe gâtul românilor - taxe mari, birocrație inutilă, o justiție nefuncțională, care încurajează corupția - și națiunea va înflori. Un guvern cu idei de dreapta asta ar trebui să facă, să lucreze pentru plătitorii de taxe, nu pentru cei care le consumă. Încă mai sper ca, după Paștele ortodox, acest guvern să-și aducă aminte de milioanele de români care n-au plecat, dar vor “o țară ca afară“. Nu-i deloc greu să transformăm acest vis în realitate. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.