VIDEO Mafia lemnului atacă într-un mod criminal: un activist de mediu, cât pe ce să fie împins în fața unui camion care trecea cu viteză. Diaspora Europeană transmite un memoriu principalilor exponenți de la nivel politic


VIDEO Mafia lemnului atacă într-un mod criminal: un activist de mediu, cât pe ce să fie împins în fața unui camion care trecea cu viteză. Diaspora Europeană transmite un memoriu principalilor exponenți de la nivel politic

Diaspora Europeană, grupare civică care a întreprins și întreprinde numeroase acțiuni împotriva mafiei lemnului, a transmis un memoriu principalilor exponenți de la nivel politic în care li se detaliază o serie de agresiuni comise de reprezentanții unor companii care se ocupă de exploatarea materialului lemnos. 

Diaspora Europeană a precizat că în data de 27 martie a descoperit 2 camioane supraîncărcate cu material lemnos. Unul dintre activiștii civici care au participat la acțiune a fost agresat de șoferul unuia dintre camioane. La un moment dat, șoferul a încercat să-l împingă pe respectivul activist civic pe șosea, în fața altui camion care era în trecere, ceea ce reprezintă fără doar și poate o tentativă de omor. 

Vedeți secvența video de la minutul 1:30:



În acest context, Diaspora Europeană a anunțat că a depus o serie de plângeri penale, dar a considerat că este necesară și adresarea memoriului către principalii exponenți de la nivel politic. 

"În urma controlului efectuat de cei de la I.S.C.T.R., șoferii camioanelor refuză cântarul. Aceștia sunt sancționați conform legii pentru refuz de cântar, se rețin plăcuțele de înmatriculare, astfel camioanele sunt imobilizate până la punerea în legalitate, urmând ca luni să se facă cubajul și să se transbordeze marfa. Totodată, pentru camionul de la Orăștie, domnii de la I.S.C.T.R. au descoperit intervenția asupra tahografului între punctul de încărcare și momentul controlului, șoferul fiind sancționat cu amendă în valoare de 9000 lei", a mai precizat Diaspora Europeană în legătură cu acțiunea de pe 27 martie. 

În cele ce urmează, redăm textul integral al memoriului, în care Diaspora Europeană a relatat pe larg despre alte agresiuni comise împotriva activiștilor civici de reprezentanții companiilor care exploatează materialul lemnos, de menționat fiind că autoritățile au abordat unul dintre cazuri într-un mod realmente batjocoritor: 

"Oamenii civici atacați de un grup infracțional organizat

Azi, 23 Aprilie 2021, grupul civic Diaspora Europeană a depus/trimis un memoriu autorităților române. Acest memoriu este despre atacul suferit de membrii grupului în contextul acțiunilor civice desfășurate în teren ❗️

Autoritățile române cât și liderii guvernării actuale au acum baza legală pentru începerea urmării penale a suspecților pentru: tentativă de omor, constituirea unui grup infracțional, loviri și alte violențe, amenințări și injurii ❗️

La momentul acțiunilor s-au depus și plângeri penale la autoritățile locale. Am considerat că trebuie și autoritățile române să știe cazul. Le-am trimis/depus/înmânat memoriul de mai jos cu dovezile aferente, de aceea am considerat că trebuie făcut și public. Acum o să vedem cu toții ce măsuri legale se impun ⁉️

Memoriul a fost trimis către :

⚠️ Prim-Ministrul României Florin Cîțu

⚠️ Vicepremierul României Dan Barna

⚠️ Președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban

⚠️ Președintele Senatului Anca Dana Dragu

⚠️ Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode

⚠️ Ministrul Justiției Stelian Ion

⚠️ Procurorul General al României Gabriela Scutea

⚠️ Procurorul Șef DNA Crin Nicu Bologa

⚠️ Procurorul Șef DIICOT Oana Daniela Patu

⚠️ Șeful Poliției Române Eduard Miritescu

⚠️ Europarlamentarul Rares Bogdan

⚠️ Europarlamentarul Dacian Ciolos

Membrii grupului civic „Diaspora Europeană” au organizat, în data de 27.03.2021, o acțiune civică în zona orașului Orăștie, județul Hunedoara.

În parcarea de la Petrom, Orăștie, au fost depistate de către aceștia două camioane supraîncărcate cu masă lemnoasă. Camioanele s-au pus în mișcare pe Autostrada A10. O echipă a grupului a sunat la 112 pentru a reclama suspiciune de supratonaj și a pornit în urma primului camionului.

După apelul la 112, se dă drumul la live. După 4 minute de la pornirea live-ului, probabil dându-și seama că este urmărit, șoferul oprește camionul pe autostradă, la kilometrul 328. Echipa noastră oprește, de asemenea, pentru a împiedica șoferul să comită și alte ilegalități. Șoferul a coborât din mașina și s-a îndreptat spre cabina camionului. În momentul în care membrii echipei ajung lângă șofer, acesta începe să devină agresiv, atât fizic, cât și verbal. Unul dintre colegi încearcă să păstreze distanța și îi spune șoferului să nu se apropie de el, dar acesta continuă să fie agresiv. Mai mult, începe să le adreseze injurii membrilor grupului.

La un moment dat, șoferul vine spre mașina echipei, moment în care îi dă peste mână colegului care filmează, astfel încât acesta scapă telefonul pe jos. Profitând de faptul că telefonul este căzut, îl prinde pe unul dintre colegi de mână și îl trântește în șanț (min 5) Un alt coleg din echipă apelează serviciul 112 si reclamă faptul că au fost agresați.

După acest atac, șoferul continuă să fie agresiv și încearcă să îl împingă pe unul dintre colegi pe șosea, în fața altui camion care era în trecere (min 5, sec 57 ) Echipa nu se lasă intimidată și continuă să filmeze, astfel încât să nu îl lase pe șofer să își ia magnetul de pe cutie. În acel moment sunt din nou atacati.

Apoi șoferul apelează serviciul 112, reclamând faptul că el este atacat și înjurat, dar în timpul apelului tot el este cel care continuă să agreseze fizic și verbal persoanele de acolo (min 6, sec 52-min 7, sec 44). Șoferul se pregătește de plecare, echipa se urcă în mașină, moment în care șoferul camionului se dă din nou jos și reușește să își dea magnetul jos.

Între timp, colegul agresat apelează serviciul 112 si reclamă faptul că au fost agresați și le amintește domnilor de acolo de camionul reclamat la începutul acțiunii. Mașina echipei se pune în mișcare, în urma camionului. Dupa 41 de minute, se apelează din nou serviciul 112 pentru a se cere, din nou, un echipaj de poliție. Dupa alte 12 minute si 23 de secunde, se sună din nou la 112. Dupa 58 de minute de la al doilea apel la 112, apare și echipajul de poliție, care reușește să oprească camionul la limită, acesta intrând într-o parcare privată. Șoferul chiar specifică faptul că este în parcare privată si nu are cum să fie legitimat.

Echipajul de poliție reține documentele șoferului și ale colegilor și, împreună cu mașinile colegilor și camionul încărcat, se îndreaptă spre sediul Poliției Autostrăzii Săliște. Poliția verifică documentele șoferului și solicită intervenția celor de la I.S.C.T.R. și de la Garda Forestieră. Între timp, se solicită și un echipaj medical pentru a-l consulta pe colegul care a fost agresat cel mai tare. Recomandările medicilor sunt să se interneze și să primească îngrijiri medicale în spital, dar colegul refuză internarea.

În curtea Poliției Autostrăzii mai era un camion oprit, camion reclamat de o altă echipă a grupului Diaspora Europeană aflată în teren. În urma controlului efectuat de cei de la I.S.C.T.R., șoferii camioanelor refuză cântarul. Aceștia sunt sancționați conform legii pentru refuz de cântar, se rețin plăcuțele de înmatriculare, astfel camioanele sunt imobilizate până la punerea în legalitate, urmând ca luni să se facă cubajul și să se transbordeze marfa. Totodată, pentru camionul de la Orăștie, domnii de la I.S.C.T.R. au descoperit intervenția asupra tahografului între punctul de încărcare și momentul controlului, șoferul fiind sancționat cu amendă în valoare de 9000 lei. (AICI și AICI aveți link-urile celor 2 live-uri făcute în data de 27.03.2021, unde puteți observa toate detaliile specificate în acest memoriu)

Luni, 29 martie 2021, oamenii civici se prezintă la cubarea celor două camioane. Domnul de la Garda Forestieră ne specifică faptul că vineri, în momentul controlului, nu s-a apăsat butonul de „Stop Control” în aplicația Sumal 2. La câteva minute de la apariția noastră, apar și susținători ai șoferilor.

Printre susținători sunt identificate și 3 persoane care au fost în grupul celor de la Bran, județul Brașov, unde un alt coleg a fost agresat fizic și alți colegi agresați verbal. Grupul civic intră în curtea Poliției Autostrăzii deoarece nu se simțea în siguranță, lucru transmis și către domnul de la poliție. Totodată, o colegă din grup sună la 112 și cere sprijinul Jandarmeriei Române. Susținătorii șoferilor încearcă să creeze un conflict cu oamenii civici, dar oamenii civici refuză să răspundă provocărilor. Urmează o serie de cuvinte nepotrivite și injurii la adresa oamenilor civici.

Primul utilaj adus de reprezentanții Gărzii Forestiere nu face fața descărcării, moment în care se decide aducerea unui nou utilaj. Timp de aproximativ o oră cât durează până ajunge cel de al doilea utilaj, se continuă cu injurii și jigniri către oamenii civici, moment în care se solicită din nou intervenția Jandarmeriei.

La minutul 16, secunda 08, colega noastră menționează din nou faptul că nu iese din curte deoarece nu se simte în siguranță și specifică, de asemenea, că a apelat serviciul 112 pentru a solicita intervenția Jandarmeriei, dar i-a fost închis telefonul în nas. La minutul 18, secunda 40, domnul de la poliție vine și le solicită oamenilor civici să iasă din curte, dar aceștia repetă că în afara curții poliției nu se simt în siguranță și că nu ies până nu vine Jandarmeria pentru a le asigura protecția.

La intimidare, unul dintre susținătorii șoferilor, ridică piciorul spre colegul nostru și îi pune piedică (live 2, min 11, sec 28).

La întrebarea colegului din grupul civic dacă vin cei de la Jandarmerie, domnul comisar răspunde că nu vor veni pentru că au alte probleme. De asemenea, tot domnul comisar susține că, dacă se mai apelează serviciul 112, membrii grupului pot fi sancționați.

Pe live se poate observa cum grupul civic evită să intre în discuții cu susținătorii șoferilor și, de asemenea, dacă ascultați cu atenție discuțiile din fundal, puteți auzi cum grupul civic este permanent provocat la discuții și, de asemenea, injuriile aduse colegilor.

Există, de asemenea, un moment pe live-ul 2 când membrul grupului are o discuție cu un domn polițist vis a vis de solicitarea echipajului de Jandarmerie, dar domnul polițist specifică faptul că jandarmii sunt în Sibiu, ocupați cu protestele care aveau loc și, de asemenea, cu transporturile de vaccinuri (min 17, sec 50).

Pe parcursul cubajului, colegii din grupul civic sunt provocați discuțiilor cu susținătorii șoferilor, le sunt adresate injurii și, de asemenea, sunt amenințați.

Deoarece și poliția confirmase faptul că jandarmii nu vin, douăzeci de membrii din grupul civic Diaspora Europeană care se aflau în proximitatea orașului Sibiu, au pornit spre locul unde avea loc cubajul. Pentru a evita conflictul, echipa a stat în apropierea locului unde se aflau colegii, în stația de alimentare Aral.

Din stația de alimentare s-a apelat din nou serviciul 112 pentru a solicita ajutorul jandarmilor pentru momentul în care acțiunea se termina și membrii grupului ar fi părăsit curtea Poliției Autostrăzii. Apelul a fost transferat către Poliția Sibiu, care a specificat că îi vor întreba pe cei de la Poliția Autostrăzii dacă este necesară intervenția jandarmilor. Pe live se poate observa că domnul de la poliție a ieșit în curte și a întrebat de colegul care a efectuat apelul. Totodată, susține că pe ultimul apel la 112 s-a specificat faptul că membrii grupului sunt agresați în curtea poliției, lucru total neadevărat (avem dovada)

După apelul primit de la cei de la poliție, apel în care s-a specificat încă o dată faptul că intervenția Jandarmeriei nu era necesară, s-a solicitat ajutorul firmei de pază și protecție din Sibiu, Assault Protect, pentru a însoți echipa aflată în apropiere la locul unde se efectua cubajul și pentru a asigura protecția membrilor grupului și siguranța lor la ieșirea din curtea Poliției Autostrăzii.

La momentul ajungerii echipelor din grup la poarta Poliția Autostrăzii, susținătorii șoferilor erau deja plecați de acolo. La întrebarea de ce s-a refuzat intervenția Jandarmeriei, domnul de la poliție a negat acest aspect.

După finalizarea cubajului și celui de al doilea camion, acestea sunt cântărite și lăsate să plece, deoarece tonajul era conform legii.

După terminarea acțiunii, membrii s-au strâns în două grupuri mari care au fost însoțite de către echipajele firmei de pază până la intrarea pe autostradă.

AICI, AICI și AICI găsiți cele 3 live-uri făcute de grup pe parcursul acțiunii. Vă rugăm să le urmăriți și dumneavoastră și să trageți propriile concluzii.

De asemenea, v-am anexat și cele 4 live-uri de la acțiunea din 02.03.2021, de la Bran, județul Brașov, pe care le puteți accesa AICI, AICI, AICI, AICI și AICI, unde puteți observa constituirea grupului infracțional și atacul asupra oamenilor civici, precum și desfășurarea întregii acțiuni.

Vă mulțumim!

Grupul civic „Diaspora Europeană”

Prin reprezentant: Marius S. Mocan

#DiasporaEuropeană #NuCedăm #RomâniaCurată".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.