Depesedizarea justiției. Cristian Băcanu anunță un succes în Comisia Juridică a Camerei Deputaților


Depesedizarea justiției. Cristian Băcanu anunță un succes în Comisia Juridică a Camerei Deputaților

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a adoptat joi, 15 aprilie, un proiect de lege (pe care-l puteți accesa AICI) inițiat de deputatul PNL Cristian Băcanu, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care vizează revenirea la completurile de doi judecători în apel. Proiectul de lege urmează să fie votat în plenul Camerei Deputaților, apoi în Senat. 

PSD, fără să țină cont de deficitul de personal din sistemul judiciar, a forțat adoptarea unei legi în 2018, în ciuda avizului negativ de la CSM, prin care completurile care judecă cauzele de apel trebuie să aibă în componență trei judecători.

"Pentru mine, ca inițiator, este o bucurie să anunț că astăzi a fost aprobat, în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, proiectul de lege privind revenirea la 2 judecători în completurile cauzelor de apel. Se îndreaptă o procedură strâmbată de PSDragnea în tentativa sa de aservire a justiției și se rezolvă o parte din problemele de organizare și funcționare a sistemului judiciar.

Amintesc că PSD modificase legea, prevăzând 3 judecători în loc de 2 (cum au fost mereu în sistemul judiciar românesc). Această modificare, împreună cu lipsa acută de judecători, ar fi condus la o blocare a instanțelor", a scris Băcanu pe Facebook. 

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat pe 30 decembrie 2020 că a fost nevoit să dea o OUG pentru a amâna intrarea în vigoare a legii adoptate de pesediști în 2018, întrucât s-ar fi creat un blocaj în justiție, procesele penale și civile urmând să dureze mult mai mult din pricina deficitului de personal. 

"Dacă nu am fi intervenit de urgenţă prin această modalitate a ordonanţei de urgenţă, de la 1 ianuarie ar fi intrat în vigoare dispoziţiile care obligau constituirea de completuri de apel de câte trei judecători şi aveam o mare problemă în instanţele judecătoreşti, atât în privinţa proceselor civile, cât şi penale. (…) Ar fi produs, cu siguranţă, blocaje, iar în final ar fi avut de suferit justiţiabilii, procesele începând să dureze foarte, foarte mult", a zis Stelian Ion. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.