Palmă pentru Putin: Erdogan se implică în conflictul din estul Ucrainei și anunță că NU recunoaște Crimeea ca teritoriu rusesc


Palmă pentru Putin: Erdogan se implică în conflictul din estul Ucrainei și anunță că NU recunoaște Crimeea ca teritoriu rusesc

Președinte Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se implică în conflictul din estul Ucrainei. Pe lângă faptul că a făcut apel la soluționarea pașnică a acestuia, a reiterat că Turcia nu recunoaște Crimeea drept bucată din Rusia. Potrivit Timpul.md, acest episod s-a derulat după întâlnirea cu omologul său ucrainean la Istanbul. Mai mult, Sultanul a precizat că Turcia va oferi „orice sprijin necesar” pentru a rezolva conflictul.

Vladimir Zelenski s-a deplasat la Istanbul ca parte a unei vizite programate anterior și a discutat timp de 3 ore cu Recep Tayyip Erdogan și aceasta pe fondul tensiunilor din ultimele săptămâni dintre Ucraina și Rusia, transmite Realitatea.md.

Potrivit presei ucrainene, Moscova a început de ceva vreme să mobilizeze un număr din ce în ce mai mare de trupe în apropiere de graniță, generând îngrijorări la Kiev cu privire la o posibilă reaprindere a conflictului din Donbas.

Vorbind la o conferință de presă alături de Zelenski, Erdogan a spus că speră că conflictul va fi rezolvat pașnic, prin dialog diplomatic, în conformitate cu legile internaționale și integritatea teritorială a Ucrainei. „Suntem gata să oferim orice sprijin necesar pentru aceasta.”

Zelenski a spus că pozițiile Ucrainei și Turciei au coincis în privința amenințărilor din zona Mării Negre și a răspunsului la aceste amenințări și a adăugat că l-a informat pe Erdogan „în detaliu” cu privire la evoluțiile din Donbas.

În același timp, deja potrivit presei turce, președintele a văzut necesar să sublinieze că Turcia principial nu susține anexarea Crimeei, este pentru integritatea teritorială a Ucrainei și nu are de gând să recunoască zona ca parte a Federației Ruse.

Kremlinul neagă că trupele sale sunt o amenințare, dar spune că vor rămâne atâta timp cât va fi necesar. Ulterior, însă, autoritățile ruse au spus că vor interveni în favoarea separatiștilor dacă „va fi cazul”, iar că un eventual astfel de conflict ar însemna „începutul sfârșitului” pentru Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică cu Erdogan, vineri, a acuzat Ucraina de „acțiuni provocatoare periculoase” în Donbas - mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.