Aparent, țara are președinte: vorbește, dă sfaturi și schiază. Românii au înțeles că-s pe cont propriu!


Aparent, țara are președinte: vorbește, dă sfaturi și schiază. Românii au înțeles că-s pe cont propriu!

Cu precizia unui ceas cu cuc, săptămâni întregi, miercuri la ora 17.00, președintele Iohannis apărea în Sala Unirii de la Cotroceni și dădea o declarație de presă. Dacă era în formă bună, răspundea întrebărilor. Acum, a mai diversificat programul și participă și la împăduriri. Sau semnează decrete – evident ocupația principală a domnului Iohannis, dacă ne uităm pe site-ul Administrației Prezidențiale. 

Însă, dacă dăm deoparte pozele și comunicatele scrise în noua limbă de lemn, nu mai rămâne nimic. Își amintește cineva, în ultimele luni, de vreo idee memorabilă a președintelui Iohannis? Nimic. Zero. Cel mai celebru program pe care l-a promovat, România Educată, a ajuns bătaia de joc a națiunii. Este cel mai bun exemplu al impotenței politice a acestui personaj, care a câștigat în 2019 doar fiindcă i s-a aranjat să intre în turul II cu o catastrofă mai mare decât el, numita Vasilica Viorica Dăncilă. 

Însă ultimele luni de pandemie, când românii au început să sufere de burnout și să-și piardă răbdarea, s-a văzut mai bine ca niciodată cât de inodor, incolor și insipid este președintele României. Repet ceea ce spuneam la început: omul se străduie să vorbească, dar nu spune nimic. Lumea nu-l aude, fiindcă nu are ce auzi. Cuvintele sale monotone, bâzâitul plictisitor din vocea sa, mesajele sale fără mesaj, nu ajung în creierul nimănui. 

Problema nu este însă în forma mesajelor așa-zisului șef al statului. Pe fond, problema este că țara nu are un lider într-un moment crucial. Lumea începe să-și revină după pandemie. Țările care au vaccinat masiv se redeschid. Cererea de mărfuri explodează. Economiile se mișcă. În acest timp, liderii români se poartă ca niște banali primari dintr-un târgușor uitat de lume. Țara nu are direcție. Restricțiile vin și pleacă fără ca nimeni să priceapă cum se iau deciziile. În guvern, majoritatea miniștrilor sunt ocupați cu bătăliile personale. Cîțu și Ludovic Orban se torpilează reciproc. Miniștrii liberali și cei din USR se vânează unii pe alții, iar Vlad Voiculescu pare că e într-o permanentă căutare a unui scandal. Nimeni nu este în stare să-i pună la o masă și să nu-i lase să se ridice până nu se calmează și învață să lucreze împreună în interesul publicului. Acesta era, de fapt, rolul președintelui, mai ales în condițiile în care cel mai important partid din coaliție, PNL, este sub controlul său. 

În sfârșit, se vede din nou totala incompetență a acestui președinte în materie de economie. Nu că nu are idei, dar nu pricepe nimic. Sanscrită sau altă limbă pe cale de dispariție, asta e economia pentru Klaus Iohannis. Singura zonă pe care o percepe ca fiind importantă sunt bugetarii – de unde provine, el fiind toată viața sa un banal bugetar – așa că are grijă ca aceștia să nu fie deranjați, să nu li se taie drepturile și să nu fie concediați. 

De ce scriu acest articol despre un personaj care nu există? Fiindcă e bine ca românii să conștientizeze că sunt pe cont propriu în fața acestei încercări, epidemia de coronavirus. Țara nu are președinte, salvarea nu va veni de la stat.

Eu sper să se termine pandemia cât mai repede, și-n România. M-aș bucura mai ales pentru președintele Iohannis. Să poată pleca, oficial, în vacanță, să nu-l mai chinuim. Să nu ne mai prefacem: el, că i-ar păsa de altceva decât de bunăstarea sa, noi, că îl ascultăm și ne pasă de ceea ce spune. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.