Închiderea magazinelor la ora 18. Ludovic Orban, directivă către Guvern: "Să reflecteze asupra acestei măsuri!"


Închiderea magazinelor la ora 18. Ludovic Orban, directivă către Guvern: "Să reflecteze asupra acestei măsuri!"

Președintele Camerei Deputaților, liderul liberalilor Ludovic Orban, a declarat vineri că Guvernul trebuie să reflecteze asupra măsurii închiderii magazinelor la ora 18, restricție aplicată în funcție de rata de infectare. Orban a adăugat că orice măsură trebuie să aibă la bază o fundamentare.

"Trebuia să existe o argumentație, care să fie făcută pe baza unei fundamentări. De exemplu, când am luat decizia de a închide evenimentele, nunți, botezuri, mese festive, a fost pe baza analizelor pe care le-am avut din anchetele epidemiologice care stabileau că prima cauză pentru îmbolnăviri, pentru răspândirea virusului erau la aceste evenimente și atunci am luat decizia să suspendăm o perioadă derularea acestor evenimente.

Și asta, în privința oricărei măsuri de protecție sanitară care presupune o anumită restricție, trebuie să existe o fundamentare. Știu cine a propus măsura, nu am văzut în spate fundamentarea și, acum, evident că Guvernul decide, dar trebuie să reflecteze asupra, cel puțin, a acestei măsuri", a zis Orban. 

Și vicepremierul României Kelemen Hunor, președinte al UDMR, a criticat măsura închiderii magazinelor la ora 18 în cadrul unui interviu acordat Aleph News.

"Înțeleg că reduci interacțiunea umană de la 21 la ora 18, da, dar crești înghesuiala în perioada asta. Lumea iese la 4 de la serviciu… Există argumente. Și acolo trebuie văzut, argumentat, explicat și dacă vedem că realitatea este ușor diferită decât cei credeau ce care au propus acest lucru, și ne-am asumat, și eu mi-am asumat această decizie, atunci se poate schimba. Fiindcă și eu înțeleg: când pleacă omul de la serviciu la ora 5 sau după ora 5 n-are cum să facă și cumpărăturile și tot ce e nevoie până la ora 18. OK, ajunge acasă până la ora 20. Deci se poate discuta aceste aspecte dar raționamentul a fost – interacțiune mai puțină", a zis Kelemen Hunor. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.