Nucleara de la CCR: "Vor ieși din închisoare!". Stelian Ion, pus la zid de Birchall și șeful CSM Bogdan Mateescu: "Am transmis din decembrie o propunere către MJ! / Trebuie urgent să lucreze și să vină cu modificarea legislativă necesară ÎNAINTE de publicarea deciziei Curții în Monitorul Oficial!"


Nucleara de la CCR: "Vor ieși din închisoare!". Stelian Ion, pus la zid de Birchall și șeful CSM Bogdan Mateescu: "Am transmis din decembrie o propunere către MJ! / Trebuie urgent să lucreze și să vină cu modificarea legislativă necesară ÎNAINTE de publicarea deciziei Curții în Monitorul Oficial!"

CCR a stabilit miercuri, 7 aprilie, că nicio persoană condamnată nu va mai merge la închisoare în lipsa motivării deciziei definitive de condamnare. Până acum, termenul de publicare al unei motivări era de 30 de zile, însă de regulă acesta nu era respectat și s-a ajuns la situații în care sentințele au fost motivate abia după un an. Acum, CCR a hotărât că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept la data pronunțării acesteia.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a afirmat, joi, 8 aprilie, că, înainte de a găsi soluții de punere în practică a deciziei CCR, trebuie văzută motivarea acesteia. 

"Am avut de-a lungul timpul multe surprize în sensul în care ne-am gândit că decizia CCR este într-un anumit fel și văzând motivarea am văzut cu totul alte explicații", a afirmat ministrul.

Președintele CSM, judecătorul Bogdan Mateescu, a criticat voalat joi, în cadrul unei ședințe a Consiliului Superior al Magistraturii, lipsa de viziune a ministrului Stelian Ion, subliniind că situația creată de decizia CCR privind motivarea sentințelor ar fi putut fi preîntâmpinată în cazul în care Ministerul Justiției ar fi acordat atenție unei propuneri de lege pe care Consiliul a transmis-o încă din luna decembrie a anului trecut.

"Am transmis din decembrie o propunere către MJ. Am convenit să avem un canal de comunicare instituțional, sa le arhiveze pe toate (n.r. comunicările ), că dacă s-ar fi acordat atentie acelei propuneri, se putea face un pas înainte şi preîntâmpinam o situaţie care pare a fi destul de grea pentru instantele romanesti", a spus Bogdan Mateescu în şedinţa CSM, conform mainnews.ro

De asemenea, fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a declarat că Stelian Ion greșește atunci când spune că așteaptă motivarea deciziei CCR pentru a pregăti o eventuală modificare legislativă. Birchall a reliefat că modificarea legislativă trebuie să vină de urgență, înainte de publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, întrucât efectele acesteia pot fi catastrofale, de pildă eliberarea din închisoare a celor care au fost condamnați, dar încă nu li s-a motivat condamnarea de către instanță. 

"Am tot sperat că ministrul Justiției Ion a înțeles, faptic NU doar declarativ, cât de grave sunt efectele acestei decizii CCR care practic duce fie la prescripția faptelor, fie la eliberarea din închisoare a celor încarcerați în baza unor hotărâri definitive dar nemotivate și care de ieri au temei legal pentru a formula, cu șanse de reușită, o contestație la executarea pedepsei, pentru a se constata nelegalitatea mandatului de executare. Cu alte cuvinte vor ieși din închisoare!", a avertizat Birchall. 

"Sper totuși ca domnul ministru Ion să iasă din beția declarațiilor cu care tot bate câmpii public și să înțeleagă că dacă nu se modifică urgent legislația, decizia CCR de ieri are efectele pe care "amnistia și grațierea", laolaltă, le-ar produce practic!", a completat Birchall. 

Redăm comunicatul complet al Anei Birchall: 

"Am tot scris ieri despre decizia CCR privind hotărârile în materie penală, această decizie CCR care acționează ca o adevărată nucleară în sistemul judiciar! Am tot sperat că ministrul Justiției Ion a înțeles, faptic NU doar declarativ, cât de grave sunt efectele acestei decizii CCR care practic duce fie la prescripția faptelor, fie la eliberarea din închisoare a celor încarcerați în baza unor hotărâri definitive dar nemotivate și care de ieri au temei legal pentru a formula, cu șanse de reușită, o contestație la executarea pedepsei, pentru a se constata nelegalitatea mandatului de executare. Cu alte cuvinte vor ieși din închisoare!  

Din păcate ministrul Justiției arata că NU a înțeles nimic din decizia de ieri a CCR pe care o tratează cu iresponsabilitate când afirmă că așteaptă mai întâi motivarea și numai după aceea vede el ce face!  Mai mult, observ că ministrul Justiției iar nu știe carte ca să realizeze că decizia de ieri a CCR NU este o decizie de interpretare. Practic din secunda în care se publică decizia CCR art. 400 alin. 1, art. 405 alin. 3 și art. 406 alin. 1 din Codul de procedură penală sunt neconstituționale. Ce înseamnă asta? Exact ce am scris ieri: cei aflați acum în pușcărie pot ieși din pușcărie, de exemplu. De asemenea, judecătorii vor amâna pronunțările cu riscul ca până la decizia finală să intervină prescripția faptelor, deci cei care încalcă legea scapă de răspunderea legală! Tocmai de aceea este esențial ca legea să fie modificată de URGENȚĂ...până la publicarea în Monitorul Oficial!

În ministerul Justiției există un grup de lucru special înființat de mine în vara anului 2019 pentru modificarea legislației în acord cu deciziile CCR, grup de lucru în care, alături de specialiștii din minister, sunt reprezentate CSM, Înalta Curte, Ministerul Public etc, practic sunt reprezentate toate instituțiile cu atribuții în justiție. Cu acel grup de lucru domnul ministru Ion trebuie urgent să lucreze și să vină cu modificarea legislativă necesară ÎNAINTE de publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, cu atât mai mult cu cât înțeleg că la MJ există încă din decembrie un proiect trimis de CSM și care dacă ar fi fost tratat cu seriozitate de Stelian Ion alta ar fi fost situația astăzi. Ideea lui Stelian Ion că mai întâi așteaptă motivarea deciziei CCR și abia apoi vede el cum o să modifice Codul de Procedură Penală este pur și simplu iresponsabilă aruncând în aer întreg sistemul judiciar iar pentru acest lucru domnul ministru este direct și personal responsabil! Sper totuși ca domnul ministru Ion să iasă din beția declarațiilor cu care tot bate câmpii public și să înțeleagă că dacă nu se modifică urgent legislația, decizia CCR de ieri are efectele pe care "amnistia și grațierea", laolaltă, le-ar produce practic!  

P.S. Sper să nu am dreptate dar cred că este doar o problemă de timp până când și în civil, comercial și contencios administrativ se va ridica aceeași problemă de neconstituționalitate privind pronunțarea hotărârilor și a motivării lor. Tocmai de aceea este critic să se rezolve urgent criza acută de resurse umane care există în justiție!", a scris Birchall pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.