Bolnavii non-COVID, uitați de sistem: "Gândiți-vă câți pacienți cronici cu șanse reale de supraviețuire au murit din cauza unor politici sanitare proaste". Semnalul de alarmă tras de Cezar Irimia


Bolnavii non-COVID, uitați de sistem: "Gândiți-vă câți pacienți cronici cu șanse reale de supraviețuire au murit din cauza unor politici sanitare proaste". Semnalul de alarmă tras de Cezar Irimia

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, a tras un semnal de alarmă vineri, 2 aprilie, pentru Realitatea PLUS, transmițând că bolnavii non-COVID au în continuare un acces limitat la serviciile medicale. "Gândiți-vă câți pacienți cronici cu șanse reale de supraviețuire au murit din cauza unor politici sanitare proaste", a subliniat Cezar Irimia. 

"Accesul nostru în spitale este anevoios deoarece în baza acestei pandemii spitalele lucrează sau nu lucrează după bunul plac. Aici e marea problemă, a accesului pacienților la servicii de specialitate, la monitorizare și de aceea noi în fiecare zi luăm atitudine și spunem lucrurilor pe nume. Cerem Ministerului Sănătății să facă politici de sănătate reale, nu ce s-a făcut până acum, adică spitale COVID și non-COVID. În spitalele COVID nu avem acces, în spitalele non-COVID avem acces limitat deoarece încă mai există un ordin al ministrului Sănătății care spune că doar urgențele sunt satisfăcute. E o strategie greșită și noi țipăm de 1 an și ceva de zile, de la începutul pandemiei, că nu sunt politici sanitare corecte. Decesele non-COVID date de INS în noiembrie-decembrie 2020 sunt cu 10 mii mai multe față de lunile anului precedent. 10 mii de decese non-COVID pe lună peste media pe care o știam de regulă. Gândiți-vă câți pacienți cronici cu șanse reale de supraviețuire au murit din cauza unor politici sanitare proaste. Și se continuă în aceeași notă, în aceeași partitură falsă. Nu știu ce se întâmplă, nu știu dacă Ministerul Sănătății se va trezi. E obligația Ministerului Sănătății de a face aceste strategii și de a îmbunătăți ceva urgent în serviciile publice de sănătate", a zis Cezar Irimia. 

Totodată, Cezar Irimia a precizat că întreaga clasă politică românească este vinovată pentru starea sistemului de sănătate. 

"Îmi pare rău să o spun, dar văd că în continuare se dorește strângerea de capital politic, ceea ce e jenant. Toți politicienii din România și-au pus semnătura pe certificatele de deces ale celor care au murit până acum. E jenant să câștigi capital politic pe morțile unora. Toți politicienii ne calcă în picioare. Nu le este rușine ca în continuare să își facă capital politic pe decesele noastre? De ani de zile țipăm că nu avem acces la medicamente, la investigații, la aparatură. Toți au stricat sistemul de sănătate. Avem cel mai prost sistem de sănătate din UE. Suntem pe primul loc la decese evitabile, iar speranța de viață din România e mai mică cu 6 ani față de media UE", a conchis Cezar Irimia. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.