Domnul ministru al Sănătății șterpelește banii asiguraților ca să plătească sinecurile clientelei de partid


Domnul ministru al Sănătății șterpelește banii asiguraților ca să plătească sinecurile clientelei de partid

Mai întâi, știrea tehnică. Presa română, foarte vigilentă, a privit cu deplină indiferență la intenția ministrului Vlad Voiculescu de a spori de la 7 la 9 numărul membrilor consiliului de administrație al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. În plus, indemnizația lunară pe care o primesc aceștia se majorează de la 1% din salariul președintelui CNAS la 10% - adică de zece ori. În consiliile de administrație ale caselor județene de asigurări de sănătate (CJAS), indemnizația membrilor consiliului crește de cinci ori, de la 1% la 5% din salariul directorului CJAS.

Reformă, da? Așa face domnul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, reformă: crește sinecurile și sumele sifonate de sinecuriștii cu carnet de partid. Cine plătește? Asiguratul român, obligat să folosească serviciile jalnice ale acestui monopol artificial, corupt, de stat, denumit CNAS. Îmi spun prietenii din România că nu sunt bani pentru ca un asigurat să-și facă cele mai banale analize. La fiecare început de lună, după primele 5-10 zile, medicii de familie le transmit pacienților că CNAS a epuizat cota lunară alocată investigațiilor medicale. 

De ani întregi scriu - și nu am pretenția că am inventat apa caldă, o spun nenumărați oameni de dreapta – că cheia reformei în sănătate este spargerea monopolului CNAS. Un monopol corupt și ineficient, care-i batjocorește pe contribuabili. Soluția este simplă: cei obligați, de stat, să plătească o asigurare de sănătate trebuie să aibă măcar dreptul de a-și alege compania la care se asigură. Asta înseamnă o piață liberă și concurență, care eficientizează costurile. România nu trebuie decât să adapteze modelul german sau modelul elvețian la realitatea locală. 

De exemplu, în Elveția, asigurătorii privați (sunt circa 80 de companii) sunt obligați să ofere o asigurare de bază tuturor, indiferent de vârstă sau antecedente medicale. Deși asigurările sunt oferite de companii private, acestora nu li se permite să obțină profit din asigurarea obligatorie de sănătate. Oricine vrea să se asigure trebuie acceptat, banii se câștigă din asigurări premium care oferă servicii suplimentare – de exemplu o cameră single, la internarea în spital. 

De ce politicienii din România insistă să păstreze monopolul CNAS? Fiindcă de acolo se fură și sa fac bani pentru ei și pentru partid. Nu mai puțin de patru foști șefi ai CNAS sunt trimiși în judecată de DNA: Irinel Popescu, Vasile Ciurchea, Lucian Duțu sau Marian Burcea. Actele de acuzare arată nu numai că au jefuit milioane de euro, dar și un cinism incredibil față de oamenii bolnavi. De exemplu, Marin Burcea era băgat într-o rețea care deconta servicii fictive pentru îngrijirea unor bolnavi netransportabili. Dar, în timp ce domnia-sa era șeful CNAS, adevărații bolnavi netransportabili erau aduși cu targa la sediile caselor județene de sănătate pentru a primi aprobare pentru serviciile de care aveau nevoie – presa a publicat imagini șocante cu acești bolnavi zăcând pe podeaua instituției. Burcea, deși e trimis în judecată, este manager la spitalul de oftalmologie din București. 

Dragi prieteni, corupția din corpul CNAS e atât de adâncă încât nu poate ieși afară printr-o simplă operație, cu bisturiul. Tot corpul e otrăvit. Spunea doamna Kovesi, acum 2-3 ani, că până și pentru aprobarea decontărilor către spitale se dă șpagă. 

Constat – nu că m-ar surprinde prea tare – că domnul Vlad Voiculescu apără CNAS cu aceeași tărie cu care o apăra Raed Arafat în 2012. Stânga rămâne stânga, fie că are legături cu securitatea ceaușistă, fie cu noul val, sexo-marxist. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.