Debandada din Guvern sporește legitimitatea protestelor. Ștefan Voinea se contrazice cu Vlad Voiculescu și Arafat pe tema închiderii mai devreme a magazinelor


Debandada din Guvern sporește legitimitatea protestelor. Ștefan Voinea se contrazice cu Vlad Voiculescu și Arafat pe tema închiderii mai devreme a magazinelor

Debandada din Guvern sporește legitimitatea protestelor împotriva restricțiilor impuse pe fondul crizei sanitare. Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, a atras atenția că închiderea mai devreme a magazinelor nu reprezintă o măsură eficientă pentru combaterea pandemiei, întrucât se vor produce aglomerări. 

"Am făcut un review rapid al studiilor cu privire la intervențiile non-farmaceutice (NPIs) care funcționează în prevenirea răspândirii COVID-19.  

Nu am găsit absolut nimic care să indice faptul că reducerea orelor de funcționare a magazinelor ar fi de ajutor. Un timp de funcționare mai restrâns înseamnă șanse mai mari de a genera aglomerație, deci risc mai mare de infectare.

Un studiu din Nature Human Behaviour afirmă că eficacitatea cea mai bună în oprirea răspândirii virusului ar avea-o interzicerea întâlnirii persoanelor în grupuri mici (small gathering cancellation) și închiderea instituțiilor educaționale (closure of educational institutions).

Studiile le puteți accesa AICI", a scris Voinea pe Facebook. 

În tot acest timp, șeful DSU, Raed Arafat, a oferit o explicație ambiguă în legătură cu necesitatea închiderii de la ora 18 a magazinelor în localitățile în care rata de infectare este de peste 7,5 la mie. 

"La magazin toată lumea merge. Dacă le lăsăm deschise până la ora 24, lumea tot va merge. Regula magazinului a fost corelată cu regula interdicţiei circulaţiei. Dacă circulaţia se interzice la ora 20.00, atunci cu două ore înainte magazinele se opresc ca să poată ajunge oamenii să poată ajunge acasă", a precizat Arafat. 

Pe de altă parte, ministrul Vlad Voiculescu a exprimat o opinie diferită față de cea a propriului consilier în legătură cu închiderea mai devreme a magazinelor. 

"Închiderea centrelor comerciale, iertaţi-mă, dar între a închide şcoli şi a închide centrele comerciale cel puţin peste weekend, de exemplu, preferinţa mea şi cred că preferinţa Guvernului este cât se poate de clară şi cred că este preferinţa a fiecăruia dintre noi", a zis Vlad Voiculescu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.