Maia Sandu cere Curții Constituționale a R. Moldova să permită dizolvarea Parlamentului, pentru a fi declanșate alegeri anticipate


Maia Sandu cere Curții Constituționale a R. Moldova să permită dizolvarea Parlamentului, pentru a fi declanșate alegeri anticipate

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni, după consultările cu PSRM și Partidul Șor, că actualul Parlament a eșuat în învestirea unui Guvern și va cere Curții Constituționale să constate întrunirea circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului, scrie Deschide.md.

„Așa cum prevede Constituția, am avut consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare în legătură cu situația politică din țară și eventuala dizolvare a Parlamentului. Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări și după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut mai mult de 3 luni. Ca și experții în drept constituțional, consider că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului.

Mai mulți deputați din actualul Parlament încearcă să ne convingă de grija lor față de cetățeni. Dar legile și deciziile pe care le votează acești deputați sunt în continuare împotriva cetățenilor. Parlamentul a avut posibilitatea de două ori să învestească un Guvern profesionist dedicat cauzei cetățenilor. Și în ambele cazuri Parlamentul s-a împotrivit. Cei care au furat și slăbit toate instituțiile statului, le-au făcut neputincioase în fața provocărilor și necesităților oamenilor, au adus statul în pragul eșecului total, ne cer acum să le mai dăm timp. Însă oamenii nu mai au timp de jocurile lor murdare.

Oamenii au nevoie de un stat funcțional, au nevoie de un Parlament responsabil care să învestească și să sprijine un Guvern stabil și competent.

Oamenii nu au nevoie de deputați care vor să se salveze pe ei înșiși. Oamenii au nevoie de deputați care să salveze țara.

Alegerile anticipate constituie șansa cetățenilor de a-și alege deputați care să le reprezinte cu adevărat interesele, să scoată țara din criză și să o scape de corupție. Alegerile anticipate sunt soluția care poate vindeca țara noastră.

Din aceste considerente, am decis să sesizez astăzi Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a Parlamentului. Dacă Curtea Constituțională va spune că există circumstanțe, voi dizolva Parlamentul și vom merge la judecata oamenilor”, a declarat Maia Sandu.  

Președintele R. Moldova a avut astăzi consultări cu deputaţii Partidului Socialiştilor (PSRM) şi cei ai Platformei „Pentru Moldova”. În urma acestora, deputații celor două formațiuni parlamentare s-au pronunțat împotriva dizolvării Parlamentului invocând existența unei majorități parlamentare și a candidatului la funcția de premier, Vladimir Golovatiuc. 

Dizolvarea Parlamentului și convocarea alegerilor anticipate, unica soluție 

Parlamentul Dodon-Șor trebuie dizolvat. Acest obiectiv reprezintă deja un imperativ constituțional – atragem atenția că s-au scurs 90 de zile de inactivitate legislativă, timp în care au avut loc două tentative de numire a unui prim-ministru –, dar e și un imperativ social, având în vedere catastrofa Covid-19 în care se zbate R.Moldova, după ce chiar guvernarea socialistă, rusofilă și românofobă Dodon-Chicu a favorizat din plin și cu cinism propagarea pandemiei, ducând astfel sistemul medical de dincolo de Prut până pe buza prăpastiei.  

În timp ce moldovenii mor cu zile într-o țară practic fără Parlament, căci instituția NU a acordat nici măcar o singură zi pentru luarea unor măsuri anti-Covid-19, cuplul penal Dodon-Șor se agață cu dinții de putere pentru a-și proteja schemele de corupție și pentru a-și asigura libertatea. PSRM, gruparea Șor și acoliții lor manevrează o majoritate de strânsură care face totul pentru a evita organizarea alegerilor parlamentare anticipate, unica soluție prin care R.Moldova poate ieși din criză. Aceasta în condițiile în care Parlamentul de la Chișinău nu mai este legitim, nemaireprezentând voința electoratului, ci urmarea unor trocuri ale rusofililor și românofobilor. 

Întreaga R.Moldova este blocată instituțional de acest Parlament manevrat de infractorii Rusiei în timp ce, repetăm, moldovenii mor cu zile în spitale colapsate. Cu un astfel de Parlament, R.Moldova nu poate lupta cu pandemia și nici nu își poate remedia grava criză economică în care se zbate. De notat un alt aspect esențial: impunerea unui nou guvern socialist ar însemna stagnarea tuturor finanțărilor externe, R.Moldova riscând astfel să nu mai poată plăti pensii și salarii, fiindcă ultimii 30 de ani au demonstrat că Rusia NU dă bani R.Moldova, ci doar promite în timp ce ia. 

În prezent, în timp ce adâncește în mod premeditat marasmul R.Moldova, PSRM – structură manevrată de la Kremlin – controlează guvernul și boicotează în mod punctual orice tentativă oficială de combatere a pandemiei Covid-19. În această ordine de idei, dizolvarea Parlamentului Dodon-Șor reprezintă un obiectiv de siguranță națională, e evident și de pe Lună.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.