Putin impune o nouă etapă importantă a ocupației rusești din Crimeea. Cum FURĂ Kremlinul numeroasele proprietăți deținute de ucraineni


  • ACP
  • Mar 24, 2021 16:36
  • 1619
Putin impune o nouă etapă importantă a ocupației rusești din Crimeea. Cum FURĂ Kremlinul numeroasele proprietăți deținute de ucraineni

O nouă etapă importantă a ocupației ruse din Ucraina a debutat săptămâna asta – din 21 martie 2021, prin decret al președintelui rus, a început „redistribuirea proprietăților din Crimeea”, străinilor fiindu-le interzis acum să dețină terenuri în acea regiune. Iar majoritatea covârșitoare a străinilor din Crimeea, care intră sub incidența acestei legi, sunt ucrainenii, evident. 

Această mișcare a Moscovei a fost inițiată, de fapt, încă din 20 martie 2020, când Putin a dat un decret potrivit căruia 19 din cele 27 de municipalități din Crimeea, precum și zone din regiunile Kaliningrad și Astrahan, deveneau recunoscute ca regiuni de frontieră. 

Apoi, din 21 martie 2021, prin alt decret al aceluiași Putin, străinilor le este interzis să dețină terenuri în majoritatea zonelor de frontieră. Marea majoritate a „cetățenilor străini” din Crimeea sunt ucrainenii, care dețin mii de terenuri ce intră sub incidența decretului lui Vladimir Putin, deși numărul de proprietari de terenuri din Crimeea include, de fapt, cetățeni din 55 de țări străine. 

De la 20 martie anul trecut până la 20 martie anul acesta, pentru „străinii” care au deținut terenuri în Crimeea, au existat mai multe opțiuni de rezolvare a problemei, conform legilor rusești: proprietarii puteau să-și vândă terenurile din Crimeea, să le doneze, sau să le transfere municipalității de unde să le închirieze. 

De asemenea, proprietarii ucraineni din Crimeea putea cere cetățenia rusă și să își înregistreze din nou terenul ca proprietari ruși. 

În regiunea vizată de ruși dețin case și terenuri o mulțime de demnitari ucraineni, începând de la președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și șeful Curții Constituționale a Ucrainei, Oleksandr Tupitsky, dar și o mulțime de firme, pe lângă numărul mare al celorlalți cetățeni ucraineni care se luptă acum să nu își piardă proprietățile. 

În prezent, cozile celor care încearcă să își rezolve cumva problemele cu proprietatea, la instanțe și notari, sunt imense, deoarece chiar dacă ar fi vrut să își pună lucrurile în ordine mai devreme, nu ar fi putut, în condițiile în care intrarea în Crimeea a fost restricționată mult timp din cauza pandemiei. 

Decretul lui Putin privește însă numai terenurile, așa că imobilele așezate pe acestea rămân ale foștilor proprietari, care din momentul în care își vor pierde terenurile vor trebui să plătească chirie statului rus sau noilor proprietari pentru ele. 

Presa rusă spune că autoritățile de la Moscova au promis că terenurile din Crimeea vor fi închiriate la prețuri de piață, dar asta nu ajută prea mult în condițiile în care terenurile din Crimeea nu sunt deloc ieftine, fiind vorba de o zonă turistică foarte căutată de ruși și ucraineni.

Livejournal a publicat povestea unei femei din Kiev, Lyudmila, care a moștenit anul trecut o casă în regiunea Belgorod, regiune ce este vizată de decretul lui Putin privind proprietarii străini. După ce a primit dreptul de moștenire, femeia a vrut sa își vândă toată proprietatea, dar nu a putut merge în Belgorod din cauza restricțiilor privind pandemia. În cele din urmă, ea a primit o scrisoare de la municipalitatea locală, în care a fost notificată că terenul va fi ori vândut la licitație, ori statul va deveni proprietar asupra lui. Acum femeia a intentat un proces, cerând ca perioada de carantină să nu fie luată în considerare. 

”Avocații la care am apelat au spus că procesul de licitație și judecata pentru astfel de probleme nu sunt chestiuni rapide. Dacă voi avea noroc, voi avea timp să vin și să vând casa împreună cu terenul. Din vânzare pot câștiga aproximativ 500 de mii de ruble (5550 euro) – doar atât mi-au oferit vecini. Din această sumă va trebui să plătesc și 30% din impozit ca nerezident”, spune Lyudmila. 

Iar dacă Lyudmila din Kiev nu reușește să câștige și curtea, terenul de sub casă va fi luat de municipalitate. 

Presa rusă spune însă că multe terenuri din Crimeea au fost deja distribuite VIP-urilor rusești, iar disputele au loc acum în general pe terenuri mai mici sau mai puțin interesante. Cum era de așteptat, Kievul nu a recunoscut decretul președintelui Putin și a spus că se vor lua măsuri pentru restabilirea drepturilor proprietarilor care „și-au pierdut proprietatea în timpul anexării”, după ce va lua înapoi Crimeea.

„Decretul este nul din punct de vedere juridic și nu implică consecințe juridice pentru Ucraina. După restabilirea suveranității statului nostru în Crimeea, drepturile încălcate ale proprietarilor legali asupra terenurilor vor fi restabilite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina, Oleg Nikolenko.

(Sursa: Novaie Izvestia)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.