România s-a întors în comunism: este frig în case, iar securiștii se bagă iar în fața noastră la coadă


România s-a întors în comunism: este frig în case, iar securiștii se bagă iar în fața noastră la coadă

Țara noastră este astăzi membră NATO, UE, dar metehnele ceaușismului nu au dispărut. O castă de privilegiați, din instituțiile de forță ale Statului, are acces la resurse esențiale supraviețuirii înaintea celorlalți. În comunism erau alimentele, în capitalism este vaccinul.  

Pe vremea lui Ceaușescu, securiștii, milițienii, politrucii militari își procurau alimentele sau alte bunuri de consum inaccesibile restului populației din magazine cu circuit închis, bine aprovizionate. Rețeaua paralelă de privilegii asigura supraviețuirea sistemului opresiv. „Nomenclatura de cașcaval” susținea dictatura comunistă pentru că, în realitate, ea trăia după cele mai pure reguli capitaliste. Avea spitalele, școlile, magazinele ei, în disprețul celorlalți.  Nu simțea pe propria piele privațiunile societății comuniste multilateral dezvoltate.  

În capitalismul zilelor noastre, angajații din serviciile secrete, Armată, MAI sunt vaccinați în 39 de centre speciale, departe de privirile indiscrete ale „pulimii”. Oamenii de rând, inclusiv bătrâni sau bolnavi cronici, au la dispoziție doar 11 centre, în care se vor vaccina doar dacă vor reuși să se programeze pe Platforma națională de vaccinare. Pe care a construit-o tot o instituție de forță a Statului, STS.  

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a scos la iveală această situație demnă de un stat autoritarist. Sau, mai degrabă, bananier. Ce au făcut premierul, ministrul de Interne, alți reprezentanți ai autorităților statului? Au reacționat ca niște politruci comuniști, adepți ai secretomaniei. L-au criticat în public la Vlad Voiculescu, i-au trimis controale pe cap, au interzis publicarea oricăror date depre vaccinare, au insistat că este nevoie de avize de la instituțiile de forță. Fix de la cei care-și vaccinează angajații pe șest, în disprețul oamenilor de rând.  O reacție pe care ar fi avut-o în comunism orice trepăduș care servea aparatul opresiv. Un reflex necondiționat de umilință față de reprezentanții Puterii subterane.

Nu zice nimeni că ofițerii acoperiți ai serviciilor secrete, polițiștii înfiltrați în clanurile mafiote sau militarii cu statut special ar trebui să se vaccineze în văzul lumii. Eventual în blițurile aparatelor de fotografiat sau camerele de luat vederi ale dușmanilor, așa cum a redus la absurd ministrul de Interne. O paranteză: Lucian Bode este și el un membru al Castei privilegiaților. Obișnuiește să meargă cu girofar, pentru că este prea important să stea  în coloană. Din cauza asta, uneori accidentează oameni de rând. 

De la protejarea unor angajați cu activități speciale din sistemul de securitate națională, însă, și până la vaccinarea privilegiată a tuturor celor care lucrează în instituțiile de forță, eventual împreună cu rudele și prietenii, este cale lungă.  

În secolul XXI, într-o țară democratică este indecent să existe un sistem feudal de beneficii. Sau să se încerce conspirarea, în locul destructurării lui. Într-o democrație, transparența este unul din elementele esențiale care asigură calitatea ei. Transparența instituțiilor este un drept democratic, nu o favoare pe care Statul o face cetățenilor.  

Cred că vaccinarea paralelă este imaginea-simbol a faptului că sistemul de organizare a societății comuniste a rezistat timp de trei decenii și s-a adaptat perfect noilor realități. Este la fel de eficient să asigure supraviețuirea Castei privilegiaților. În fond, o castă a vaccinaților. O dovadă că Statul paralel chiar există. Pentru că există vaccinarea paralelă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.