Raluca Prună subliniază că Bode are misiunea redeschiderii Dosarului 10 august. Propunerea fostului ministru al Justiției pentru premierul Florin Cîțu


Raluca Prună subliniază că Bode are misiunea redeschiderii Dosarului 10 august. Propunerea fostului ministru al Justiției pentru premierul Florin Cîțu

Fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, a transmis printr-o postare pe Facebook că misiunea redeschiderii Dosarului 10 august ține în primul rând de ministrul de Interne, Lucian Bode, care trebuie să dispună de urgență un control la Jandarmerie. 

Raluca Prună a subliniat că un control bine făcut la Jandarmerie de către ministrul de Interne ar determina apariția unor noi probe privitoare la intervenția brutală a jandarmilor asupra protestatarilor pașnici, iar astfel s-ar putea depune noi plângeri penale care să se concretizeze în redeschiderea Dosarului 10 august. De asemenea, fostul ministru al Justiției i-a propus premierului României, Florin Cîțu, să trimită propriul său Corp de Control la Jandarmeria Română. 

"După șocul clasării definitive a dosarului 10 august 2018 cu privire la șefii Jandarmeriei, cred că nimic nu împiedică, ci dimpotrivă totul obligă actualul ministru de Interne să dispună un control la Jandarmerie. Și să comunice public răspunsul la întrebări esențiale:

1. Pe ce s-a bazat decizia Jandarmeriei de a face plângere la DIICOT pe motiv de lovitură de stat iminentă?

2. Cine a decis ca jandarmii scoși pe teren să aibă numărul de identificare obturat cu banda adezivă și de ce? Asta va face dificilă identificarea celor care au agresat bestial victime pașnice.  

3. Cine a dat ordin să fie utilizate gaze în cantități disproporționate cu ore bune înainte de atacul în forță?

4. Cine a anunțat jandarmii din teren că o colega de-a lor a fost (aproape) ucisă? Căci asta ni s-a spus că a justificat violența jandarmilor.

În fine controlul trebuie să spună dacă Jandarmeria care nu e în stare să extragă dintr-o mulțime pașnică un grup violent este capabilă să își exercite competențele legale.  

Decizia definitiva a clasării dosarului 10 august nu împiedică o curățenie în Jandarmerie și nici plângeri penale noi dacă un control intern bine făcut constată ilegalități în ordinea de comandă. Probe noi permit plângeri penale noi, dincolo de bâlbe de procedură dintr-o perioadă la DIICOT la fel de tulbure ca guvernarea din 2018. Acesta este un test politic elementar. Inacțiunea guvernamentală în această afacere nu este o opțiune dacă acest guvern chiar vrea să facă ceva. Și pentru că premierul s-a exprimat public deja, poate trimite propriul său corp de control la Jandarmerie", a scris Raluca Prună pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.