Se împlinesc 139 de ani de la nașterea martirului Ion Mihalache, ucis în abominabila Închisoare a Tăcerii de la Rîmnicu Sărat. Cum s-a făcut frate de cruce cu Ilie Lazăr, în penitenciarul de la Galați


Se împlinesc 139 de ani de la nașterea martirului Ion Mihalache, ucis în abominabila Închisoare a Tăcerii de la Rîmnicu Sărat. Cum s-a făcut frate de cruce cu Ilie Lazăr, în penitenciarul de la Galați

Se împlinesc 139 de ani de la nașterea fruntașului țărănist Ion Mihalache, pe care dictatura comunistă genocidară avea să-l martirizeze în chinuri groaznice în terifianta Închisoare a Tăcerii de la Rîmnicu Sărat.

(Închisoarea de exterminare din Rîmnicu Sărat / sursa foto: arhiva Podul.ro)

Președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu  – l-am numit pe Ion-Andrei Gherasim, fost șef de cabinet al regretatului Senior și nepot al doctorului Ilie Lazăr, odinioară cel mai tânăr semnatar al actului Marii Uniri de la Alba Iulia – amintește, pe Facebook, încărcătura acestui moment: 

”Astăzi, 3 martie 2021, se împlinesc 139 de ani de la nașterea omului politic, Ion Mihalache, ucis mișelește în închisoarea de la Râmnicu-Sărat de către unealta regimului de exterminare comunist, Alexandru Vișinescu.

Bunicul meu, dr.Ilie Lazăr, referindu-se la Ion Mihalache, scria în memoriile sale, de după ieșirea din închisoare, următoarele:

‹...În închisoarea de la Galați, unde am putut lua contact direct cu Ion Mihalache, a intervenit între noi doi un legământ, ne-am crestat la câte un deget fiecare și am făcut legământul ce se cheamă legământ de frăție de cruce. Ne-am legat ca să ne continuăm lupta noastră mai departe în orișicare împrejurări ne-am găsi›.

Dumnezeu Să-l ierte și Să-l odihnească în pace pe acest martir al neamului românesc!”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.