De necrezut. Klaus Iohannis își trimite consilierul controversat ambasador la Washington. Andrei Muraru este un personaj dubios, impostor dovedit și un apropiat al multiplului condamnat penal Relu Fenechiu


De necrezut. Klaus Iohannis își trimite consilierul controversat ambasador la Washington. Andrei Muraru este un personaj dubios, impostor dovedit și un apropiat al multiplului condamnat penal Relu Fenechiu

Consilierul prezidențial Andrei Muraru, 38 de ani, urmează să fie desemnat de președintele Klaus Iohannis noul ambasador al României la Washington. Fostul ambasador George Maior, rechemat în țară după un mandat de șase ani, va fi trimis ambasador în Iordania.  

În ceea ce-l privește pe noul ambasador român pe tărâm american, acesta este mai mult decât un personaj controversat în cazul căruia ca și în cel al ambasadorului României în Marea Britanie, Dan Mihalache, președintele Iohannis nu a părut să acorde o prea mare atenție numeroaselor elemente care îi pun într-o lumină extrem de nefavorabilă, vulnerabilizând importanta misiune pe care o au de îndeplinit în numele României.  

Andrei Muraru - consilier prezidențial la Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă, funcție pe care o ocupă din  22 decembrie 2014 -  este un ”infractor dovedit”, după cum spunea Vladimir Tismăneanu, unul dintre cei mai aprigi contestatari ai acestuia la momentul la care Muraru a fost numit consilier prezidențial.  

Așadar, condamnat definitiv pentru folosirea unor falsuri într-o operațiune de tip kompromat care îl viza pe Corneliu Turianu, catalogat drept „infractor” în numeroase articole de presă scrise în ultimii ani, contestat pentru că ani de zile a făcut parte din cercul de apropiați ai lui Relu Fenechiu, multiplu condamnat la închisoare pentru fapte de corupție, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu în perioada în care acesta era premier și un veritabil colecționar de sinecuri bine remunerate la stat, alături de fratele său geamăn Alexandru, Andrei Muraru face (și) obiectul unor dezvăluiri foarte recente publicate de activistul civic Valeriu Nicolae.  

„Creația pușcariasului Relu Fenechiu, Andrei Muraru a devenit el însuși un condamnat și în mod normal nu ar mai avea ce să caute într-o funcție atât de importantă ca cea de la Administrația Prezidențială. (...) Andrei Muraru a fost promovat împreună cu geamănul sau, Alexandru Muraru, un alt individ cercetat penal, pentru furt de documente ministeriale, de pușcăriașul Relu Fenechiu, puși să conducă instituții importante la nivel central și astfel să facă jocurile liberalilor la vârf. Andrei Muraru a pierdut definitiv un proces civil intentat de profesorul universitar dr. Corneliu Turianu, pentru acțiune în răspundere delictuală, șantaj și defăimare, și a fost obligat de Tribunalul București la plata către reclamant a sumei de un euro despăgubiri morale”, arăta publicația bzi.ro într-un articol din 2016.

Iată ce relatează și Valeriu Nicolae pe pagina sa de Facebook despre frații Muraru, postare care atrage reacția unor foști colaboratori de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), unde Andrei Muraru a ocupat chiar funcția de președinte executiv (2012-2014):  

Alexandru Muraru este acum în Parlament din partea PNL-ului. CV-ul a apărut după articolul din Libertatea deși este membru de mulți ani al consiliului de administrație (CA) de la Radio. Fratele domnului Muraru, Andrei, este consilier prezidențial și a fost și el membru al CA la Televiziunea Română, căci lucrurile astea se transmit în familie. Din 2005 până în 2009, Alexandru a fost consilier al primului ministru, lucru care, desigur, a permis fratelui Andrei să devină expert pe relații externe la Camera de Comerț în București imediat ce a terminat Istoria la Iași. Pentru trei luni, căci apoi a trecut imediat și el consilier al primului ministru, că aveam guvern liberal meritocratic bazat pe frăție. În timp ce muncea zi și noapte pentru țărișoară la Cancelaria Primului Ministru, Andrei a devenit Expert și apoi Șeful Biroului de Cercetare la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (acum IICCREM) la București, iar în timpul liber făcea și un master la Iași. Între 2007 și 2009, în timp ce este Consilier al Directorului General la Arhivele Naționale, plătit de Cancelaria primului ministru, este, în același timp, și Șef al Serviciului de Investigații Speciale sau expert la IICCREM și începe și un doctorat la Iași pe o bursă pe fonduri europene pe trei ani, că doar se poate.  

Minune, fratele plătit tot de la Cancelaria Primului Ministru scrie trei cărți în perioada în care se rupe și el în două pentru țărișoară și ia și el o bursă la fel ca fratele pe fonduri europene. Ambii frați, culmea, primesc și o bursă foarte generoasă, peste bursa de pe fonduri Europene pentru a studia la Institutul Holocaustului în New York, plus încă cel puțin o bursă de la colegiul New Europe. 

În 2012 Alexandru, cu zero experiență, devine, cumva, consilier al secretarului de stat la ministerul pădurilor, domnul Cozmanciuc, finul domnului Fenechiu, un om cinstit, baron de Iași, care a primit mulți ani de pușcărie.  

Fratele devine, firesc, Președinte al IICCREM și apoi este numit în CA-ul de la Televiziunea Română, din motive de alergie la polen, căci altfel nu se explică. Apoi devine consilier al președintelui liberal. Alexandru devine și el Președinte de instituție de stat, Institutul Național al Patrimoniului, că doar nu este mai prost, și apoi este numit în CA-ul de la Radiofuziune, căci trebuie să mănâncă și gura lui. Citite în paralel, declarațiile de avere și biografiile celor doi frați sunt siderante și o dovadă clară că situația celor doi Orban, unul șef al PNL-ului și celălalt fost ministru și acum consilier al președintelui pe salariu de ministru, nu este unică. Pe lângă slujbele lor, bursele lor, consiliile lor de administrație, cei doi frați Muraru predau și la universitate. Unul la Iași, altul la București. În 2019, Andrei a primit doar 191.177 RON de la stat. În 2021, cei doi frați vor primii de la stat cu mult peste 100.000 de EUR.  #haisictirPNL  #Româniacăpușată”.

Răspunsurile lăsate în comentarii de foști colaboratori ai noului ambasador al României la Washington:

Bogdan Jitea: „I-am cunoscut pe ambii. Unul dintre ei chiar mi-a fost șef la IICCMER pentru o scurtă perioadă de vreme. Am plecat de acolo din cauza lui, că eram vice la sindicatul institutului și am criticat abuzurile pe care le făcea vizavi de angajați. Ambii m-au blocat între timp pe fb, așa că nu aș avea nici un motiv să le iau apărarea. Însă la asta cu studiile lor te pripești și făcând-o, greșești. Nu există suspiciuni de impostură academică în cazul lor. Amândoi au cariere solide de istorici. Iar bursele alea sunt luate în urma unor concursuri. NEC-ul spre exemplu e o instituție privată prestigioasă unde nu intră oricine, oricâte proptele politice ar avea. Te asigur că nu studiile lor sunt o problemă - care sunt pe bune - ci moralitatea și carierismul lor”. 

Mihai Burcea: „Da, și eu am avut ghinionul să lucrez în subordinea unuia dintre ei (Andrei Muraru), fiind coleg cu  Bogdan Jitea la IICCMER. 

Frații Muraru au înțeles foarte bine cum se mișcă lucrurile în politica românească și ce trebuie să faci pentru a fi mufat în permanență la una sau mai multe sinecuri babane. 

În fapt, ei sunt niște rentieri de profesie. 

Îmi aduc aminte de toamna lui 2012, când Andrei Muraru, proaspăt înscăunat la șefia IICCMER (pe filiera Relu Fenechiu), a organizat la Alexandria (în sala mare de ședințe a CJ Teleorman) conferința „De ce trebuie trebuie condamnat comunismul?” (https://www.iiccmer.ro/conferinta-de-ce-trebuie.../ ). 

Evenimentul era organizat chiar în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din decembrie 2012, atunci când președintele PNL Crin Antonescu reușea să obțină un mandat de deputat de Teleorman (fieful lui Liviu Dragnea). 

Ziua în care avea loc conferința coincidea cu o vizită în Alexandria a celor doi lideri ai USL (Dragnea și Antonescu), iar Andrei Muraru nu putea rata această ocazie unică de a-și aduce și el obolul la cimentarea alianței politice dintre PNL și PSD, dar și pentru a-și mări portofoliul de relații politice. 

Exact genul de politruc cinic care se folosește de instituțiile statului în interes propriu, pentru a-și consolida cariera politică. 

Evident, conferința a avut un „succes răsunător” atât în țară, cât și peste hotare  

Apropo, foarte bună comparația din postare cu cei doi frați Orban (Leonard și Ludovic). 

Este exact aceeași situație: frăție bugetivoră liberală.” 

România Liberă relata în 2013 despre scandalul de la IICCMER când Andrei Muraru era contestat de mai mulți cercetători prestigioși, care reclamau că sub conducerea acestuia activitatea institutului s-a deteriorat.

„Atmosfera este total îngheţată, psihotică. Comitetul director nu s-a mai întrunit din mai 2012, Consiliu Ştiinţific nu mai există, iar Muraru se foloseşte în continuare, pe site-ul instituţiei, de numele unor profesori prestigioşi din străinătate care şi- au dat demisia din boardul ştiinţific”, a declarat pentru RL, Corina Doboş. „În timpul lui Vladimir Tismăneanu, caracteristica principală a modului de management era dialogul instituţional şi nu politica pumnului în masă, a abuzurilor şi presiunilor psihice abordate de domnul Andrei Muraru şi acoliţii săi. Cei mai mulţi dintre membri au demisionat în semn de protest faţă de politica domnului Muraru, au reacţionat faţă de folosirea abuzivă a numelor lor de către actualul preşedinte executiv”, adaugă şi cercetătorul Dumitru Lăcătuşu. Citește integral articolul AICI

Biografia oficială a lui Andrei Muraru poate ci citită pe siteul presidency.ro

CITEȘTE ȘI: TISĂMĂNEANU - Il mai tineti minte pe Relu Fenechiu? Despre gafele de parcurs ale domnului Klaus Iohannis (Actualizat)

Dezvaluiri incendiare despre gemenii secreti ai lui Relu Fenechiu – FOTO INCENDIARE

Andrei Muraru: istoric de profesie, consilier de vocaţie

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.