VIDEO Mafia lemnului face noi victime. Trei tineri, relatări cutremurătoare: "Mi-a spart capul / Mi-a dat cu picioarele în cap"


VIDEO Mafia lemnului face noi victime. Trei tineri, relatări cutremurătoare: "Mi-a spart capul / Mi-a dat cu picioarele în cap"

Diaspora Europeană a publicat recent un clip care arată o nouă acțiune criminală a mafiei lemnului, trei tineri din Orăștie fiind victimele a cinci atacatori. Unul dintre tineri s-a plâns că i-a fost spart capul. 

Vedeți video: 


Jurnaliștii de la Rise Project au venit astăzi cu o serie de detalii care stârnesc suspiciuni legitime potrivit cărora autoritățile ar fi din nou mână în mână cu mafia lemnului. Tinerii loviți au relatat că Poliția nu i-a legitimat pe agresori și nici nu a chemat Garda Forestieră pentru a verifica 2 camioane care transportau lemn, fiind încărcate la capacitate maximă. "Datele de la Inspectorul Pădurii arată că lemnul transportat aparține firmei Buna Natura Trans. Compania mai figurează într-un dosar aflat în instanță din 2019, referitor la o amenda pentru o cantitate de lemn care nu se regăsea în avizul pentru transport", au subliniat jurnaliștii de la Rise Project. 

Cele două camioane la care am făcut referire, sursa Diaspora Europeană:

Redăm informațiile prezentate pe Facebook de Rise Project

"Pumni, capete sparte și o mașină distrusă. Cu asta s-au ales trei tineri din Orăștie, pe 23 februarie, când au vrut să fotografieze două camioane cu lemn și să le verifice în aplicația Inspectorul Pădurii. Poliția a lăsat apoi agresorii să plece și nu a măsurat lemnul din camioane.

„Mergeți să lucrați, nu mă urmăriți. Îs camioanele mele. Cu ce drept le fotografiezi, ce ești fotograf?”, urlă unul dintre cei cinci atacatori, care se recomandă patronul și proprietarul camioanelor. Acesta a tras de hainele unuia dintre tineri până l-a lăsat la bustul gol, apoi i-a spart capul și luneta mașinii.

„Eu stau în zonă și văd de ani de zile camioanele cu lemn care trec. Cele din seara aia aveau cod (n.r. - aviz), dar erau pline ochi. Mi-am dat seama că e ceva în neregulă. Am vrut să-i fotografiem, dar au sărit pe noi”, povestește Bogdan Pătrașcu, 19 ani, unul dintre tinerii bătuți. Pe certificatul lui medico-legal scrie 5 zile de îngrijiri medicale.

Agresiunea a avut loc în apropierea unui depozit de lemne. „Au vrut să mă tragă în curte la ei, ca să mă bată. Mi-au tras câțiva pumni, dar m-am smucit și am rămas dezbrăcat. Telefonul era în geaca pe care patronul o flutura și până la urmă cu el mi-a spart capul”, adaugă Bogdan. Și fratele său care filma a fost alergat și bătut (omul acuza dureri la cap și gât).

Chemată la fața locului, Poliția nu a legitimat agresorii și nici nu a chemat Garda Forestieră să cântărească lemnul - relatează tinerii loviți.

„Mi-am dat seama că șeful echipajului se cunoaște foarte bine cu cei care ne-au agresat. Le vorbeau la persoana a doua. (...) Sugerau să nu facem plângere și să o dăm la pace cu agresorii, că au greșit și ei. Nu au verificat transportul de lemn și nici nu l-au măsurat”, subliniază Bogdan Pătrașcu.

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Poliției din Orăștie, Bogdan Nițu, susține că agresorii nu au fost legitimați, fiindcă plecaseră deja de la fața locului. Agenții au mai găsit acolo doar victimele și un camion: „Este un dosar penal în lucru pentru loviri sau alte violențe și distrugere. (...) Cercetările continuă în vederea identificării autorilor. (...) Există un cerc de suspecți”.

Potrivit SUMAL 2.0 (sistemul de urmărire al materialului lemnos), unul dintre camioane a plecat din locul incidentului la ora 22:30, către fabrica Yildiz, lângă Pitești.

Datele de la Inspectorul Pădurii arată ca lemnul transportat aparține firmei Buna Natura Trans, unde e administrator un fost consilier local din comuna Hălmăgel, Ovidiu Cristian Betea. Compania mai figurează într-un dosar aflat în instanță din 2019, referitor la o amenda pentru o cantitate de lemn care nu se regăsea în avizul pentru transport.

Administratorul Betea spune că nu știe și nici nu-l interesează ce s-a întâmplat. „Și dac-aș știi ce s-a întâmplat, sunt obligat să vă spun? Mașinile alea au făcut transport, nu sunt ale mele. Nu suntem hoți, cum ne credeți dumneavoastră.”

Unul dintre camioane aparține companiei Dady Sprint Transcon, patronată de Jude Adrian Ionel, în vârstă de 31 de ani. Este condusă de facto de tatăl acestuia, Dorin Gheorghe.

Cel din urmă a fost condamnat in 2015 la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală, după ce a tăiat 31 de facturi fictive, semnate atât de el, cât și de fiul său. Frauda s-a derulat pe o altă firmă a lor, iar prejudiciul însumează aproape 230 de mii de lei. Cei doi, tata și fiu, nu au răspuns apelurilor RISE.

Camioanele filmate apar înregistrate în sistemul de urmărire a lemnului, SUMAL 2.0, iar fotografiile le arată supraîncărcate. O parte din bușteni depășește limita de sus a răcoanțelor, ceea ce n-a stârnit suspiciuni agenților de poliție.

Altminteri, legalitatea transportului a fost verificată, zice purtătorul de cuvânt al Poliției Orăștie, Bogdan Nițu: “Figurează ca înregistrat, deci cu documente legale de transport (...), nu înțeleg de unde suspiciunea că nu ar corespunde cantitatea din camion cu cea înscrisă”.

Fără un control la fața locului împreună cu inspectorii Gărzii Forestiere, nu e clar dacă volumul de lemn încărcat l-a depășit pe cel declarat în aviz sau nu.

Bătaia din Orăștie s-a petrecut la câteva săptămâni după ce alte doua firme, una din Cluj și a doua din Ghimeș, au supraîncărcat camioanele cu bușteni și au fost prinși cu ajutorul aplicației SUMAL 2.0. Într-unul dintre cazuri, diferența dintre volumul declarat și cel încărcat era de peste 10 metri cubi.

La o zi după incident, Poliția Română a semnat un protocol cu Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor pentru a organiza la nivel național acțiuni aplicate pe noul SUMAL 2.0, lansat pe 1 februarie".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.