Mama ei de armată la ruși! Când eram anchetat de KGB pentru că o fredonam pe Maria Tănase


Mama ei de armată la ruși! Când eram anchetat de KGB pentru că o fredonam pe Maria Tănase

Mulți basarabeni, obișnuiți cu ziua armatei sovietice, își arată azi mândri pozele din timpul serviciului militar la ruși.

Eu, ce să zic? 

N-am nicio poză soldat pentru că n-am făcut armata activă (am fugit de ea trei ani la rând până am reușit să intru din a treia încercare la jurnalistica de la USM: după școala medie am fost angajat la redacția gazetei raionale din Cahul, dar la evidența militară mă aflam la Comrat, raionul din care făcea parte atunci satul meu de baștină. 

Citațiile de înrolare în armată veneau, evident, în sat, la părinți, dar pe mine nu mă găseau acolo. Când vedeam că pe ușa redacției intră un miliționer sau militar, mă închideam în birou și nu ieșeam de acolo până colegii de redacție nu mă anunțau că respectivii au părăsit redacția! Așa m-am tot ascuns trei ani până m-am văzut student la Universitate, unde oricum făceam din anul II și cursurile de ofițeri!).

Am urmat, ca toți studenții sovietici, cursurile de pregătire militară, iar la anul V trei luni de instruire la Unitatea militară din Bălți.

Am fost acolo într-un vzvod (pluton) cu fostul premier Ion Sturza (studenții de la economie și jurnalistică formau un vzvod!).

Nu am nicio fotografie de kursant cu dânsul sau cu consăteanul lui, poetul Nicolae Popa, cu care am fost într-o grupă la facultate!

Nici când împușcam din Kalașnikov, nici când cântam cântece de-ale Mariei Tănase!

Și nici când venea mașina militară de la Bălți în care eram încărcați (cei care cântam românește!) și duși la KGB-ul de la Bălți, ținuți acolo toată ziulica ca să răspundem de ce am cântat românește!

Era vara lui 1983. După Brejnev, șeful KGB-ului Andropov devenise șeful URSS.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.