Vânătorii de pensii speciale din magistratură. Danileț: "De vreo patru ani este un nou fenomen!". Cazul Craznic


Vânătorii de pensii speciale din magistratură. Danileț: "De vreo patru ani este un nou fenomen!". Cazul Craznic

Judecătorul Cristi Danileț a vorbit luni, 22 februarie, într-o postare pe Facebook, despre un fenomen cauzat de regimul PSDragnea în magistratură și anume revenirea în sistem a unor foști magistrați, pentru doar câteva luni, singurul scop al acestora fiind cel de a se alege cu o pensie specială babană. De asemenea, Danileț a semnalat că fenomenul invocat anterior vine la pachet cu o altă problemă, cea a deprofesionalizării corpului de magistrați, întrucât cei care revin în sistem nu sunt instruiți în a lucra cu noul cadru legislativ. 

"De-a lungul vremii, am întâlnit cazuri de avocați care au părăsit baroul pentru a veni în magistratură unde au stat câteva luni și apoi au plecat cu pense de serviciu. Cum a fost posibil? Pentru că vechimea de avocat al celui care pleacă din Barou și vine în Justiție este considerată (și acum) vechime în magistratură. Iar la 25 de ani vechime în magistratură, poți pleca cu pensie de serviciu. Între 2005-2008 acest lucru a fost posibil cu acordul CSM: acesta primea în magistratură pe orice avocat îl știau mai bine, în baza unui interviu de tot râsul. Venea respectivul, stătea un pic pe la instanță sau parchet, învârtea trei hârtii și amâna toate dosarele, după care pleca înapoi în avocatură, dar ca „fost magistrat” și desigur, cu „pensie de serviciu”.

În anul 2008 s-a eliminat acel interviu, astfel că orice jurist cu experiență de minim 5 ani în avocatură, poliție, oficiu juridic poate da un concurs de admitere adevărat. Am mulți foști avocați în sistem acum drept colegi, foarte buni.

De vreo patru ani este alt fenomen: s-a dar posibilitatea foștilor magistrați să se reîntoarcă în sistem, dacă au plecat altfel decât dați afară disciplinar. Astfel, vom venea că încearcă se se întoarcă: magistrați pensionari care și-au dat seama că nu le ajung banii să plătească ratele la vreo vilă de lux (a fost un astfel e caz când eram eu în CSM), magistrați care și-au dat demisia cu câteva zile mai înainte să fie sancționați disciplinar sau condamnați penal (avem destui din ăștia), ori magistrați condamnați penal și reabilitați între timp (mă aștept la cel puțin un caz, îl urmăresc de mult). Puțini au plecat din Justiție de bună voie, fără vreo tinichea de coadă. Evident, nu se întorc să muncească, ci să mai stea puțin ca să plece cu pensia de serviciu.  

Și mai este un lucru: cei de care vorbesc aplicau când erau în Justiție alte coduri și chiar altă legislație primară. Acestea s-au înnoit mult în perioada 2011-2014. Iar ei vin să aplice direct noua legislație, fără nicio perioadă de pregătire.

Evident, CSM poate bloca aceste reveniri. Legea îi dă dreptul", a precizat magistratul pe Facebook. 

Amintim că procurorul Flavius Craznic, care de peste 10 ani și-a desfășurat activitatea ca avocat, a revenit în magistratură timp de 3 luni pentru a se pensiona cu scopul de a beneficia de o pensie specială în cuantum de 18 mii de lei, informează aktual24. Având 10 ani vechime, Flavius Craznic a făcut cerere de reîntoarcere în sistem, în baza unei modificări legislative a cărei autor a fost Comisia Iordache și care a permis foștilor procurori sau judecători care au o vechime de cel puțin 10 ani să se întoarcă în magistratură fără examen. Deși CSM i-a respins revenirea în magistratură, Craznic a avut câștig de cauză la ÎCCJ. Astfel, Craznic a revenit în magistratură în decembrie 2020, iar, în data de 16 februarie 2021, CSM i-a aprobat cererea de pensionare. (mai multe detalii AICI) Jurnalistul Ionel Stoica (ziare.com) a scris în detaliu despre cazul lui Craznic AICI și AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.