Revolta minerilor. Ludovic Orban: "E o situație critică cauzată de 2 greșeli ale guvernărilor PSD!"


Revolta minerilor. Ludovic Orban: "E o situație critică cauzată de 2 greșeli ale guvernărilor PSD!"

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților și liderul PNL, a felicitat luni Guvernul Cîțu că a găsit o soluție pentru ca minerii din Valea Jiului, o parte dintre ei aflați în continuare într-o mișcare de protest, să-și primească salariile. Pe de altă parte, Orban a atras atenția că trebuie puse bazele unei companii profitabile, Complexul Energetic Hunedoara fiind în insolvență din 2019. 

"Am discutat și în Biroul Executiv (al PNL - n.red.) și în interiorul coaliției (despre situația minerilor - n.red.). Vă readuc aminte că o delegație a sindicatelor minerilor a fost primită în cursul săptămânii trecute și de către domnul ministru Virgil Popescu și de către domnul prim-ministru Florin Cîțu. În urma discuțiilor avute cu reprezentanții minerilor, Guvernul deja a adoptat o modificare a OUG pentru a permite plata pe o perioadă de 3 luni a salariilor din Fondul de Garantare. Practic s-a permis utilizarea banilor din acest fond și pentru plata salariilor pentru companiile aflate în insolvență. (...) Noi am găsit această soluție temporară pentru plata salariilor minerilor. Felicit Guvernul că s-a mișcat foarte repede în această direcție. Pe de altă parte, trebuie să existe o soluție care să stea în picioare și anume o companie care să aibă active viabile și care să aibă capacitatea de a fi profitabilă și a putea rămâne pe piață, astfel încât să prezerve locurile de muncă din zona respectivă. Guvernul a fost extrem de atent, a negociat cu sindicatele, a fost adoptată OUG, se află în pregătire Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare a acestei ordonanțe și imediat ce va fi adoptată HG se vor plăti salariile către mineri", a precizat Orban. 

Președintele PNL a atras, totodată, atenția că vina pentru situația actuală, implicit pentru falimentul CEH, o poartă guvernările PSD, fiindcă au comis 2 greșeli. 

"De asemenea, vă aduc aminte că situația Complexului Energetic Hunedoara este o situație critică cauzată de 2 greșeli ale guvernărilor PSD. În primul rând, este vorba despre faptul că acolo nu a fost pus în practică un plan de restructurare, astfel încât să se mențină toate activitățile viabile. (...) Nu s-a operat procesul de restructurare pe de-o parte, iar pe de altă parte s-a aprobat un ajutor de stat care nu a fost acordat în condițiile reglementărilor existente la nivel european, iar Complexul Energetic Hunedoara este obligat să returneze acest ajutor. Complexul este în insolvență încă din 2019", a conchis Orban. 

Vedeți video de la 5:30: 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.