DNA-ul trăiește, totuși! Produce pensionari speciali. Și atât!


DNA-ul trăiește, totuși! Produce pensionari speciali. Și atât!

După ce au dat-o afară pe doamna Kovesi, oficial, DNA-ul nu a murit. Instituția există, are un șef și produce pensionari speciali, comunicate și statistici care nu interesează pe nimeni. Este ca și cum un dulău fioros, de care se temeau toți, a devenit un pudel timid, care latră pitit în poșeta unei doamne. DNA-ul de azi nu mai sperie pe nimeni! 

Desigur, e vina PSD-ului, a lui Dragnea, a clicii Dorneanu de la Curtea Constituțională și a fostului ministru Tudorel Toader că lupta anticorupție a rămas fără dinți. Au masacrat legislația. Au pus secția specială să-i hăituiască pe procurorii curajoși. I-au scos din sistem pe judecătorii care dădeau sentințe dure – precum Camelia Bogdan, cea care l-a băgat pe Dan Voiculescu în spatele gratiilor. 

Dar liderii PNL n-au făcut nimic, absolut nimic, ca să relanseze bătălia cu corupția. La început au putut păcăli lumea, spunând că nu au majoritate în Parlament. Acum PNL, USRPLUS și UDMR au majoritate în legislativ, și DNA-ul tot un cățeluș bleg, care miorlăie din spatele gardului, a rămas.

Dosarul Teldrum a lui Dragnea se târâie din 2017 fără să fi ajuns în fața judecătorilor. 

Nici un demnitar din fosta guvernare PSD nu este anchetat pentru corupție.

Șpăgile din spitale – vorbesc de marea șpagă, cea din zona de achiziții – sunt complet ignorate. Îmi este clar că incendiile din ultima vreme, din spitale, se datorează unor lucrări de foarte proastă calitate, pe care s-a plătit enorm. De ce? Fiindcă banii publici s-au împărțit între furnizor și cel care a controlat așa-zisa licitație. Corupția ucide! Pe vremea când doamna Kovesi conducea DNA-ul, corupția din spitale era direct țintită. Acum, subiectul pare că nu mai există. Au căzut în ghearele procurorilor Sorina Pintea și Mircea Beuran fiindcă au fost denunțați, nu prin investigația procurorilor. 

Există un consens tăcut al tuturor partidelor parlamentare să lase DNA-ul în comă. Nimeni, nici vechea clasă politică din PSD și PNL, nici noua gașcă USRPLUS și AUR, nu vorbește despre relansarea luptei cu corupția. Nimeni nu are o analiză a ceea ce se petrece la DNA și un plan să-l readucă la viață. Motivul îl știe toată lumea: toți vor să fure în liniște. Unii au furat, alții fură acum, iar alții se pregătesc. 

Dacă poporul român nu iese din nou în stradă, să-i amenințe, să-i sperie, nu vor face nimic. Acesta e politicianul român, din păcate: un `oț șmecher, care nu face reformă decât atunci când lumea pune mâna pe furci și pe topoare.

Și-n loc de concluzie: este în comă și Agenția Națională de Integritate (ANI), care ar trebui să verifice averile nejustificate ale politicienilor. În fiecare zi presa scrie despre parlamentari cu zero venituri, dar cu vilă în America Centrală sau mașini de zeci de mii de euro. 

Cine vrea să vadă cum funcționează consensul politic, să se uite cum mor încet, spre bucuria tuturor politrucilor, DNA-ul și ANI. 

Cred că se apropie momentul să ne revedem în Piața Victoriei, să le amintim celor care sunt acum la putere că în 2017 și 2018 pentru Justiție și stat de drept ne-am luptat, nu pentru ca Barna, Orban și Kelemen Hunor să ajungă la putere.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.