China comunistă, motiv halucinant pentru un nou scandal diplomatic cu Canada: un tricou inscripționat ”Wu-Han Clan” a scandalizat Beijingul! Totul a pornit de la un logo modificat al legendarei trupe hip-hop Wu-Tang Clan


  • ACP
  • Feb 4, 2021 19:44
  • 1556
China comunistă, motiv halucinant pentru un nou scandal diplomatic cu Canada: un tricou inscripționat ”Wu-Han Clan” a scandalizat Beijingul! Totul a pornit de la un logo modificat al legendarei trupe hip-hop Wu-Tang Clan

China a găsit un nou ”motiv” ca să își arate nemulțumirea față de Canada, după scandalul diplomatic început în 2018, când directorul financiar al gigantului chinez Huawei Technologies, Meng Wanzhou, care e și fata fondatorului companiei, Reng Zhengfei, a fost arestată de autoritățile canadiene sub acuzația de spionaj. 

La acel moment, chinezii au răspuns arestând doi canadieni – pe fostul diplomat Michael Kovrig și pe antreprenorul Michael Spavor – cu aceeași acuzație de spionaj, escaladând astfel conflictul cu Canada. 

De data asta, disputa care a generat furia Chinei a fost un logo modificat al emblematicei formații hip-hop Wu-Tang Clan, care arată ca un liliac pe care este inscripționat textul „Wu-Han Clan”, logo inscripționat pe mai multe tricouri comandate în China de un membru al personalului ambasadei canadiene, Chad Hensler. 

(Wu-Tang Clan)

Scandalul a fost lansat inițial de mașina de propagandă a Chinei din presă și de pe rețelele sociale, pentru a părea o indignare populară căreia autoritățile i se văd datoare să îi răspundă, indignare produsă de acel logo care sugereaza că noul coronavirus provine din Wuhan, de la liliecii mâncați de chinezi, lucru negat de Beijing în ultima vreme, după ce lansase acesta variantă la începutul anului trecut. 

În fața iritării crescânde a Chinei, Ministerul de Externe al Canadei a încercat să explice săptămâna aceasta că tricourile care foloseau logu-ul cu liliacul pe care scrie „Wu-han”, nu au fost concepute pentru a ofensa.

„Logo-ul tricoului proiectat de un membru al ambasadei prezintă un W stilizat și nu este destinat să reprezinte un liliac. Acesta a fost creat pentru echipa personalului ambasadei care lucrează la repatrierea canadienilor din Wuhan la începutul anului 2020”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al ministerului de externe canadian, Christelle Chartrand, care a adăugat și că e vorba de o neînțelegere regretabilă. 

Considerand nesatisfăcătoare explicațiile canadienilor, China a depus miercuri o plângere oficială deoarece, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe comunist, Wang Wenbin, pretenția unei neînțelegeri nu poate fi acceptată în acest caz. 

”Nu putem fi convinși că diplomații care lucrează și locuiesc în China de ani de zile ar putea să facă o greșeală atât de stupidă în mod accidental”, a mai spus Wang. 

Acesta a avertizat partea canadiană că ar trebui să ia în serios problema ofensei, să ofere o explicație mai clară și probabil scuze mai explicite. 

E greu de înțeles de ce au acceptat canadienii să ofere oficial explicații pentru o situație care e greu de luat în serios în lumea liberă și să se lase intimidați de curajul nou al Beijingului, curaj descoperit de comuniștii chinezi imediat după ce Donald Trump a plecat de la Casa Alba – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.