Zeci de intelectuali cunoscuți solicită, într-o scrisoare deschisă, ca miniștrii PNL - USR PLUS - UDMR să oprească imediat întâlnirile și dialogul cu extremiștii de la AUR


Zeci de intelectuali cunoscuți solicită, într-o scrisoare deschisă, ca miniștrii PNL - USR PLUS - UDMR să oprească imediat întâlnirile și dialogul cu extremiștii de la AUR

Zeci de persoane publice - istorici, publiciști, analiști, profesori universitari, apărători ai drepturilor omului - semnează o scrisoare deschisă adresată președinților forțelor politice care compun actuala coaliție de guvernare în care își manifestă îngrijorarea cu privire la deschiderea manifestată de mai mulți membri ai cabinetului Cîțu de a dialoga cu lideri ai AUR, formațiune catalogat de semnatarii scrisorii drept „partid radical-populist, vehiculând teme fundamentaliste și naționaliste, cu revizitarea teoriilor conspiraționiste, anti-globaliste și anti-individualiste, și cu personaje care răspândesc idei ale extremei drepte”.  

LINK-UL LA CARE PUTEȚI SEMNA SCRISOAREA: Scrisoare deschisă adresată liderilor partidelor Coaliției de guvernare

„Nici subiectele abordate (importante și urgente, fără îndoială) și nici respectarea unei cutume politice fundamentale (respectiv dialogul constant cu opoziția) nu pot constitui argumente pentru a justifica o asemenea deschidere către un partid care refuză valorile occidentale. Orice dialog între membrii Guvernului și reprezentanții AUR poate și trebuie să fie purtat doar în cadrele stabilite de Constituție, prin interpelări, însă acestea nu pot fi interpretate nicidecum drept pretexte pentru întâlniri afabile. Păstrând relația cu AUR doar în condițiile stricte stipulate de legea fundamentală, coaliția de guvernare s-ar asigura astfel că menține un ”cordon sanitar” în jurul unei formațiuni periculoase pentru democrația noastră. Suntem convinși că, odată ce ”cordonul sanitar” ar fi spart, va fi aproape imposibil de reconstruit”, mai precizează semnatarii scrisorii al cărei conținut îl redăm integral mai jos.  

"Către: 

Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal 

Dan Barna, co-președintele Alianța USR-PLUS 

Dacian Cioloș, co-președintele Alianța USR-PLUS 

Kelemen Hunor, președintele UDMR  

Noi, semnatarii acestei scrisori, intelectuali publici, militanți pentru drepturile omului, oameni din societatea civilă, apărători ai valorilor euroatlantice, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la deschiderea către dialog arătată de membri marcanți ai partidelor din coaliția de guvernare către conducerea unui partid recent intrat în Parlamentul României, AUR. 

Partidul AUR este o formațiune politică ce s-a dovedit a fi, în scurta sa existență pe scena publică românească, purtătoarea unui conglomerat ideologic nociv, de factură extremistăUn partid radical-populist, vehiculând teme fundamentaliste și naționaliste, cu revizitarea teoriilor conspiraționiste, anti-globaliste și anti-individualiste, și cu personaje care răspândesc idei ale extremei drepte (este de notorietate, de exemplu, că persoana propusă de AUR drept candidat la funcția de prim-ministru se proclamă deschis drept un înflăcărat admirator al unor figuri de tristă amintire din trecutul negru al României ori că parlamentari ai aceluiași partid au simpatii pentru legionari sau intelectuali legionari din perioada interbelică), care se exprimă frecvent împotriva societății liberale și a sistemului instituțional de valori al democrației liberale, nu poate fi un partener de dialog într-o democrație. 

În ultimele săptămâni, miniștrii Educației, Justiției și Sănătății au discutat nestingheriți cu conducerea AUR. Atitudinea afișată de membri ai Guvernului României care, prin poziționarea lor, respectiv deschiderea către dialogul cu AUR, angajează întreg Executivul, este scandaloasă și inadmisibilă. Mesajul transmis prin astfel de întâlniri protocolare este tocmai validarea ideilor și mijloacelor de acțiune ale partidului AUR, riscând astfel să îi legitimeze și să îi normalizeze proiectul politic. 

Nici subiectele abordate (importante și urgente, fără îndoială) și nici respectarea unei cutume politice fundamentale (respectiv dialogul constant cu opoziția) nu pot constitui argumente pentru a justifica o asemenea deschidere către un partid care refuză valorile occidentale. Orice dialog între membrii Guvernului și reprezentanții AUR poate și trebuie să fie purtat doar în cadrele stabilite de Constituție, prin interpelări, însă acestea nu pot fi interpretate nicidecum drept pretexte pentru întâlniri afabile. Păstrând relația cu AUR doar în condițiile stricte stipulate de legea fundamentală, coaliția de guvernare s-ar asigura astfel că menține un ”cordon sanitar” în jurul unei formațiuni periculoase pentru democrația noastră. Suntem convinși că, odată ce ”cordonul sanitar” ar fi spart, va fi aproape imposibil de reconstruit. 

În acordul încheiat între partidele care formează actuala coaliție de guvernare, semnatarii menționează că actuala alianță se bazează pe ”responsabilitatea față de destinul României” și că soliditatea acesteia se întemeiază pe ”valorile comune de libertate, respect, integritate, responsabilitate individuală și solidaritate”. În același document programatic, liderii partidelor de guvernare afirmă fără ezitare: ”Suntem hotărâți să apărăm aceste valori atunci când sunt amenințate și să ducem România mai departe pe drumul ei european.” Ori, prin acțiunile și ideile vehiculate, AUR pune în pericol tocmai valorile pe care actuala coaliție și-a propus să le salvgardeze. În mod evident, între principiile asumate și acțiunile unor membri ai Guvernului, prin deschiderea arătată către liderii AUR, există un conflict ireconciliabil. 

În multe țări europene, partide extremiste au ajuns, în urma alegerilor, în parlamente. Nu însă în toate aceste state, astfel de partide sunt tratate cu nesperată bunăvoință. Dimpotrivă, în numeroase locuri de pe continentul nostru, ideile vehiculate de astfel de formațiuni politice le transformă automat în actori nefrecventabili, iar boicotarea liderilor acestor formațiuni este o regulă de la care nici un politician onest nu se poate abate. 

Știm cu toții foarte bine că adevărata importanță a asumării și respectării valorilor euroatlantice nu se poate sluji prin dialogul constant și nestingherit cu reprezentanți ai unui partid aflat în flagrantă contradicție cu principiile pe care partidele din coaliția de guvernarea clamează că le apără. Înainte de a fi prea târziu, credem că este momentul ca, prin acordul partidelor care formează coaliția de guvernare, dialogul cu AUR să înceteze imediat. 

Semnatari:  

Cristian Pârvulescu 

Smaranda Enache 

Andrei Cornea 

Lavinia Stan 

Ciprian Mihali 

Liliana Popescu 

Adrian Miroiu 

Mădălin Hodor 

Sergiu Mișcoiu 

Claudiu Crăciun 

Alfred Bulai 

Andrei Țăranu 

Liviu Rotman 

Radu F. Alexandru 

Liviu Antonesei 

Paul Şerban Agachi 

Adina Babeş 

Iordan Bărbulescu 

Anamaria Beligan 

Sorin Camner 

Ana Bărbulescu 

Iurii Chişinevski 

Adrian Cioflâncă 

Vera Cîmpeanu 

Emanuel Copilaş 

Daniel Cristea-Enache 

Rodica Culcer 

Nicoleta Dabija 

Mihai Demetriade 

Nicolae-Emilian Dranca 

Mihaela Grancea 

Raluca Grosescu 

Iakob Attila 

Ruxandra Ivan 

Carmen Muşat 

Lucian Nastasă-Kovacs 

Irina Nastasă-Matei 

Raul Rognean 

Maria Roth 

Michael Shafir 

William Totok 

Mihai Vasilescu 

István Király V.  

Lista rămâne deschisă".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.