AFACEREA vaccinării cauzează un amplu scandal în Suedia, care a întrerupt plata vaccinurilor Pfizer și somează compania să precizeze exact câte doze există în fiecare flacon. O anchetă va stabili dacă Suedia a primit mai puține doze la același preț


  • ACP
  • Jan 27, 2021 10:08
  • 1578
AFACEREA vaccinării cauzează un amplu scandal în Suedia, care a întrerupt plata vaccinurilor Pfizer și somează compania să precizeze exact câte doze există în fiecare flacon. O anchetă va stabili dacă Suedia a primit mai puține doze la același preț

Cotidianul suedez Dagens Nyheter a anunțat, marți, că Suedia a întrerupt plata vaccinului Pfizer împotriva noului coronavirus, după ce Agenția Suedeză pentru Sănătate a solicitat clarificări oficiale privind numărul de doze disponibile în fiecare flacon al vaccinului Pfizer-BioNTech. 

Suedia vrea ca Pfizer să lămurească exact câte doze există în fiecare flacon, iar acest lucru să fie transmis și Comisiei Uniunii Europene, după ce compania americană a perceput prețul a șase doze de flacon, deși convenise inițial cu autoritățile suedeze că fiecare flacon conține doar cinci doze de vaccin. 

Pentru creșterea numărului celor vaccinați autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor a permis la începutul anului extragerea a șase doze din flaconul obișnuit, de cinci doze, dar pentru acest lucru trebuie folosite alte seringi și alte ace, ceea ce complică suplimentar campaniile de vaccinare. 

Richard Bergstrom – coordonatorul campaniei de vaccinare din Suedia – a declarat pentru presă că ceea ce se întâmplă ”este inacceptabil, pentru că dacă o țară are abilitatea de a extrage doar cinci doze, a primit mai puține doze la același preț”. 

Suedia a trecut la împărțirea fiecărui flacon în șase doze de vaccin după ce a fost aprobat acest lucru de către autoritățile europene. 

În momentul de față Agenția Suedeză pentru Sănătate controlează facturile legate de plățile către Pfizer și va face publică o concluzie îndată ce va termina de revăzut documentele achizițiilor vaccinurilor.

Suedia s-a angajat să asigure și vaccinurile pentru Norvegia, care nu este membră a Uniunii Europene, ceea înseamnă că are de cumpărat mai multe doze decât necesarul pentru cetățenii suedezi.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.