A treia noapte de revolte în Olanda. Poliția olandeză susține că se confruntă cu ”cea mai gravă revoltă din ultimii 40 de ani”. Noile măsuri anti-Covid-19 au transformat străzile în câmp de luptă


  • ACP
  • Jan 26, 2021 13:17
  • 5542
A treia noapte de revolte în Olanda. Poliția olandeză susține că se confruntă cu ”cea mai gravă revoltă din ultimii 40 de ani”. Noile măsuri anti-Covid-19 au transformat străzile în câmp de luptă

Ceea ce poliția olandeză a numit ”cea mai gravă revoltă din ultimii 40 de ani” a continuat și noaptea trecută, cu aceeași intensitate și violență ca în weekend, când a debutat. 

Poliția a anunțat că a arestat cel puțin 150 de persoane în urma confruntării cu grupurile de protestatari care au prădat magazinele, au distrus stațiile de autobuz, au aprins focuri pe strazi și au spart geamurile clădirilor din locurile pe unde au trecut. 

Chiar și jurnaliștii și echipele de filmare ale televiziunilor au fost, de asemenea, ținte ale violenței protestatarilor, alături de polițiștii care au fost atacați cu pietre și artificii. 

Mulțimea revoltată a încercat să intre și în câteva spitale, ceea ce a făcut că intrarea ambulanțelor să fie blocată, chiar dacă poliția a intervenit cu duritate pentru a le proteja. 

Primarul din Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, care i-a numit „hoți nerușinați” pe cei din stradă, a emis un decret prin care a extins puterile poliției pentru a putea face cu mai mare ușurință arestările, iar împotriva celor revoltați de pe străzi au fost folosite gaze lacrimogene și tunuri cu apă. 

Tulburările s-au răspândit și în alte orașe din alte regiuni ca Haga, Amersfoort în est, Geleen în sud, Brabant, ‘s-Hertogenbosch, ceea ce a făcut ca unii politicieni ca Geert Wilders să ceară guvernului să trimită armata pentru a înăbuși revoltele. 

Premierul Mark Rutte a condamnat ceea ce a numit a fi „violență criminală”, dar a exclus intervenția armatei pentru restabilirea ordinii, cel puțin pentru moment. 

Tulburările de zilele acestea din Olanda au fost declanșate de noile interdicții impuse de guvern pentru controlul răspândirii Covid-19. 

Olanda avea deja barurile și restaurantele închise din octombrie, iar școlile și magazinele neesențiale închise din decembrie, dar după ce Institutul Național pentru Sănătate (RIVM) a avertizat cu privire la un nou val de cazuri produse de „varianta britanică” a COVID-19, s-a trecut la interzicerea ieșirii din casa pe timp de noapte, de ora 9 până la 4.30 dimineața. 

Cei care urmau să fie prinși că încalcă noile dispoziții, primele de acest fel după perioada celui de Al Doilea Război Mondial, urmau să primească o amenda de 95 euro.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.