Deși mai are două, Erdogan își construiește un nou PALAT prezidențial opulent: va costa aproximativ 85,6 milioane dolari și va avea 300 de camere


  • ACP
  • Jan 20, 2021 09:52
  • 2293
Deși mai are două, Erdogan își construiește un nou PALAT prezidențial opulent: va costa aproximativ 85,6 milioane dolari și va avea 300 de camere

Monitorul Oficial din Turcia a publicat, sâmbătă, costul total al imensului Palat de vară construit pentru președintele turc Recep Tayyip Erdoğan în orașul Marmaris, pe coasta din sud-vestul tarii, în Golful Okluk. 

Acesta va costa aproximativ 640 de milioane de lire (85,6 milioane de dolari), potrivit Programului de investiții din 2021, din care mai multe milioane au fost deja cheltuite pe structura cu 300 de camere în timp ce alte 20 de milioane de lire au fost alocate pentru palat în 2021, conform bugetului anual prezentat oficial. 

Întregul complex, care este prevăzut să conțină mai multe palate mici cu piscine și trei heliporturi, va avea o suprafață totală de 65.000 de metri pătrați, conform informațiilor făcute publice de ziarul Birgün. 

Un alt palat prezidențial, Palatul de iarnă, este în construcție în orașul Ahlat, pe malul lacului Van din provincia Bitlis, în estul Turciei. 

Principalul palat al lui Erdogan, palatul prezidențial din Ankara, are 1.150 de camere și se întinde pe 3,1 milioane de metri pătrați. Terminat în 2014, acesta a costat 615 milioane dolari, de două ori mai mult decât suma care fusese prevăzută inițial. 

Costurile de întreținere pentru palatul din Ankara și a celor trei vechi palate imperiale otomane din Istanbul, folosite în trecut de președinții turci, se vor ridica în 2021 la 60 de milioane de lire turcești (6,63 milioane de euro), în timp ce 183 milioane de lire turcești (9,18 milioane de euro) vor fi cheltuite pentru cumpărarea de autoturisme noi și alte vehicule, precum și pentru întreținerea costurile flotei existente care le deservește. 

Pentru fiecare din cele trei reședințe prezidențiale noi au fost organizate proteste din partea opoziției și a grupurilor ecologiste, dar nimic nu a putut opri continuarea construcțiilor faraonice ordonate de președintele turc. În 2017 președinția a răspuns criticilor venite pentru cheltuielile gigantești făcute cu reședințele lui Erdogan, spunând: „Nu există economii [de făcut] în prezentarea și prestigiul statului”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.