Prea mulți bugetari, prea bine plătiți și foarte inutili sunt duși în spate de companiile private!


Prea mulți bugetari, prea bine plătiți și foarte inutili sunt duși în spate de companiile private!

Guvernul zis “de dreapta“ continuă să fie ca o mamă grijulie pentru cei 1,25 milioane de bugetari români. Aproape că nu e zi să nu vezi vreun ministru care promite că nu se va atinge de salariile și privilegiile funcționărimii române.

Vă întreb: ce antreprenor din mediul privat le promite angajaților săi că, indiferent de performanța lor la muncă și indiferent de conjunctura economică, nu-i concediază și nu le taie salariile? Politrucii de la guvernare fac asta, fiindcă nu dau salarii din buzunarul lor, ci din banii colectați de la mediul privat. 

Zilele trecute a scăpat neobservată știrea că salariul mediu în sectorul administrației publice și apărării este, net, de puțin peste 5.000 de lei pe lună. Cu 50% peste salariul mediu pe economie. În anul 2020, în plină pandemie, salariile funcționarilor și a angajaților din apărare au crescut cu peste 200 de lei. 

În plus, insist pe acest fapt, sub guvernarea Orban/ PNL numărul bugetarilor a crescut. Nu cu mult, vreo 20.000, dar a crescut.

Ce-i de făcut? Uitați-vă la administrațiile de dreapta din Ardeal. Doar în Bihor, noul președinte al Consiliului Județean a ras circa o treime din aparatul funcționăresc. A comasat și a desființat direcții inutile, iar personalul excedentar a fost concediat, nu li s-a oferit un post călduț unde să continue să nu facă nimic. În Marghita, un primar independent a dat afară 20% din angajați ca să poată avea bani pentru investiții. 

Să fie clar: fiecare bugetar care stă într-un birou, taie frunze la câini și încasează un salariu dublat de sporuri uriașe este plătit din bani plătiți de sectorul privat. Sector privat care a tăiat salarii și a concediat oameni, în perioada pandemiei, ca să poată plăti aparatul bugetar. Să dăm, deci, deoparte cuvinte pompoase precum “austeritate“ sau “restructurare“. Pur și simplu nu este corect să punem sectorul privat să plătească atât de mulți bugetari inutili, de care nu avem nevoie. Mai rău: informatizarea statului român și debirocratizarea sunt blocate pentru ca această funcționărime să aibă cu ce să-și justifice existența. 

Orice guvern de dreapta înțelege că economia nu va reporni cu toată forța dacă o sufocăm în taxe care întrețin birocrația care, la rândul ei, sporește corupția. 

Dacă doar îți spui de dreapta și, de fapt, tu ești un stângist care a lucrat toată viața la stat și acum încearcă să confiște mesajele dreptei, desigur, nu vei înțelege această realitate. 

Au trecut patru săptămâni de când un așa-zis guvern de dreapta s-a instalat la Palatul Victoria și m-am săturat să aud de aici declarații despre bunăstarea bugetarilor. Nimic despre sprijinirea sectorului privat prin debirocratizare și adoptarea unui sistem fiscal mai puțin împovărător. 

În loc de concluzie, un scurt reminder. Și guvernul Orban a protejat bugetarii, în detrimentul sectorului privat. La ce l-a ajutat, politic? Majoritatea bugetarilor tot cu PSD a votat, în timp ce electoratul de dreapta a absentat, masiv, dezamăgit. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.