Rusia, din ce în ce mai agresivă la adresa Patriarhiei Ecumenice. Insultele lui Lavrov, ministrul de Externe al Kremlinului, stârnite de susținerea pe care SUA o acordă Patriarhului Bartolomeu


  • ACP
  • Jan 19, 2021 18:36
  • 1530
Rusia, din ce în ce mai agresivă la adresa Patriarhiei Ecumenice. Insultele lui Lavrov, ministrul de Externe al Kremlinului, stârnite de susținerea pe care SUA o acordă Patriarhului Bartolomeu

Războiul la baionetă purtat de Moscova împotriva Patriarhiei Ecumenice a continuat zilele acestea, trecând însă la un alt nivel odată cu implicarea deschisă a Ministerului de Externe al Rusiei. 

După vizita Secretarului de Stat Mike Pompeo la sediul Patriarhiei și primirea scrisorii din partea lui Joe Biden către Patriarhul Bartolomeu de la începutul anului acestuia, care au demonstrat încă o dată angajamentul deschis al Americii pentru susținerea Patriarhiei împotriva ofensivei hibride lansate de Moscova si Ankara, Externele Rusiei s-au implicat la rândul lor în conflict prin ministrul Sergey Lavrov. 

Acesta a declarat, recent, în timpul unei conferințe de presă, că Statele Unite ar încerca să limiteze rolul Ortodoxiei în lume, referindu-se la sprijinul pe care Washingtonul îl oferă Patriarhiei Ecumenice împotriva atacurilor venite din partea Moscovei și a Ankarei. 

Serghei Lavrov a spus despre Patriarhul Ecumenic că „misiunea sa, aparent, i-a fost încredințată de SUA și nu ascund faptul că ei (SUA) lucrează foarte activ cu el sub sloganul libertății religiei și a expresiei religioase”.

Ca și cum cele spuse nu erau destul de insultătoare, Lavrov a continuat atacul la adresa Patriarhului cu acuzațiile absolut aiuritoare, spunând că „misiunea lui Bartolomeu, după cum se pare, este de a îngropa influența Ortodoxiei în lumea modernă. Nu văd nicio altă explicație pentru acțiunile acestui om”

De notat că intervenția lui Lavrov vine după atacul recent al patriarhul KGB-ist Kirill al Moscovei, care a insistat că transformarea catedralei Sfânta Sofia în moschee ar fi o pedeapsă de la Dumnezeu dată Patriarhului Ecumenic Bartolomeu pentru acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina. 

„Nu vreau să-i exprim nicio critică fratelui meu din Constantinopol, totuși, fără îndoială, tot ce s-a întâmplat recent în Constantinopol dovedește pedeapsa divină. Patriarhul Bartolomeu a lăsat schismaticii din Kiev în locul sacru al Catedralei Sfânta Sofia din Kiev și a pierdut Sfânta Sofia a Constantinopolului prin convertirea sa într-o moschee” – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.