Campania de vaccinare. Klaus Iohannis, săgeți către Emil Boc și Vlad Voiculescu: "Unii au crezut că este bine să se profileze un pic în plus"


Campania de vaccinare. Klaus Iohannis, săgeți către Emil Boc și Vlad Voiculescu: "Unii au crezut că este bine să se profileze un pic în plus"

Primarul orașului Cluj-Napoca Emil Boc a anunțat marți că ministrul de Finanțe Alexandru Nazare a oferit asigurări că vor fi respectate prevederile legale în vigoare, iar cheltuielile administrațiilor locale pentru centrele de vaccinare şi plata personalului vor fi suportate de la bugetul de stat. Edilul a adăugat că nu are nimic personal cu Guvernul sau cu ministrul Sănătăţii, însă Vlad Voiculescu trebuie să explice de ce a semnat o ordonanţă de urgenţă care nu respectă o hotărâre în vigoare a Executivului.

"Avem rezultate concrete. Cu privire la această temă importantă vaccinarea, da, nu e în competenţa MFP vaccinarea, dar ministrul Finanţelor a spus foarte clar că legea statului român va fi respectată. Ce spune ea – toate cheltuielile legate de dotarea centrelor de vaccinare şi de plata personalulului se suportă de la bugetul de stat. Ministrul Finanţelor ne-a spus că această prevedere va fi respectată. Noi nu ştim cum ministrul Sănătăţii a ales să ignore această prevedere legală. Personal îl respect pe domnul ministru şi are consideraţie mea", a afirmat Emil Boc, după întâlnirea de marţi a mai multor reprezentanţi ai administraţiilor locale cu ministrul de Finanţe Alexandru Nazare.

Edilul oraşului Cluj-Napoca a mai spus că ministrul Sănătății ar trebui probabil să răspundă la întrebarea de ce a semnat și avizat o ordonanță de urgenţă care nu respectă o hotărâre în vigoare a Guvernului şi anume care prevede că finanțarea pentru astfel de cheltuieli legate de vaccinare sunt suportate din bugetul de stat.

"Probabil că ministrul Sănătăţii ar trebuie să răspundă la întrebarea de ce a semnat o ordonanţă de urgenţă care nu respectă o hotărâre în vigoare a Guvernului României. Aceste cheltuieli vor fi suportate de la bugetul central şi această prevedere se va regăsi în această OUG. Cerem ca pe viitor orice ministru al României care îşi pune semnătura pe un act normativ să ţină cont de toate hotărârile în vigoare. Cerem Guvernului şi tuturor miniştrilor ca niciodată niciun fel de alocare să se facă fără consultarea administraţiei locale. Nu avem nimic personal nici cu Guvernul, nici cu ministrul Sănătăţii. Dorim doar să fim respectaţi ca parteneri în implementarea unor lucruri de calitate", a completat Boc. (sursa: news.ro)

De altfel, președintele Klaus Iohannis a lansat săgeți către cei care au alimentat disputa dintre Guvern și primari, mai precis ministrul Sănătății Vlad Voiculescu și edilul Emil Boc, spunând că politicienii, întrucât nu mai e campanie electorală, caută alte metode pentru a se afirma. De asemenea, președintele le-a oferit asigurări primarilor că vor primi bani de la buget pentru a organiza centrele de vaccinare. 

"Nu cred că aceste probleme pun în pericol succesul campaniei de vaccinare. Nu sunt probleme reale, ci fictive prin care unii au crezut că este bine să se profileze un pic în plus. Cum nu mai avem campanie electorală politicienii trebuie să găsească alte metode pentru a ieși în față. Pot să vă spun din sursă sigură, prezidențială, că această OUG urmează să fie dată, a fost discutată inclusiv cu primarii nemulțumiți care vor primi sprijin de la Guvern. Medicii și personalul medical care vor lucra în aceste centre de vaccinare vor fi plătiți. Primarii vor amenaja aceste secții și se vor deconta de către Guvern aceste cheltuieli. Așadar, toate premisele pentru a avea o campanie de vaccinare de succes sunt pregătite și vor fi create cu tot cadrul juridic în cel mai scurt timp", a zis Iohannis. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.