Sentință ÎCCJ: Liviu Dragnea rămâne în pușcărie


Sentință ÎCCJ: Liviu Dragnea rămâne în pușcărie

ÎCCJ a decis marți că fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, rămâne în închisoare. Decizia nu este definitivă, dar Dragnea nu va ieși din pușcărie cel puțin până în momentul în care se va lua o hotărâre finală pe speța actuală. Dragnea ceruse anularea sentinței care l-a trimis în închisoare. Acum, pușcăriașul are 10 zile la dispoziție pentru a ataca decizia de astăzi a ÎCCJ. 

Minuta ședinței: "Cu majoritate, respinge ca inadmisilă cererea de revizuire formulată de revizuentul Dragnea Nicolae Liviu împotriva sentinței penale nr.377/21.06.2018 a ICCJ – Secția Penală pronunțată în ds nr.2628/1/2016. (...) Cu drept de apel în 10 zile de la comunicarea copiei minutei".

"La termenul de astăzi ne-am judecat într-o revizuire pe care a formulat-o domnul Dragnea, în speranţa – sigur – că se va admite în principiu. Suntem în prima etapă, conform dispozițiilor Codului de procedură penală este etapa admisibilității în principiu. Am susținut toate aspectele legale care susțin această cerere de revizuire și așteptăm acum să se pronunțe instanța. Am solicitat să fie suspendată executarea în măsura în care instanța va decide admisibilitatea în principiu. Domnul Dragnea a spus foarte clar că, din punctul dânsului de vedere, (…) este în arest în baza unei decizii penale (aceea de la fond) pronunțată de un complet care așa cum am văzut nu a fost legal constituit şi apreciază că i se încalcă în continuare drepturile. Este singurul justițiabil din cele peste 187 de dosare care s-au judecat la ICCJ pentru infracţiuni de corupţie căruia nu i s-a aplicat decizia CCR. Sigur, dânsul suferă foarte mult pe ideea asta şi este afectat de acest aspect", a declarat avocata Flavia Teodosiu la finalul procesului.

Când ar putea fi eliberat condiționat Liviu Dragnea (sursa: g4media)

Condamnat în luna mai a anului 2019, Liviu Dragnea a ispăşit peste 500 de zile de închisoare. Prin urmare, mai are de executat încă aproape 300 de zile până când va intra automat în Comisia de liberare condiţionată, lucru care ar trebui să se întample peste nouă luni. Potrivit calculelor,  în toamna acestui an, Liviu Dragnea va executa fracţia de 2/3 prevăzută de lege (851 de zile) pentru a putea fi propus pentru liberare.

Cu toate astea, fostul lider PSD ar putea ieşi mai devreme din închisoare, deoarece el a muncit în detenție aproape un an, până când a dat un interviu la Realitatea PLUS, fără ştirea conducerii. În vara anului 2020, conducerea penitenciarului Rahova i-a retras dreptul de a munci, iar dezbaterile în instanţă au durat până recent, când un judecător i-a anulat această sancţiune. Potrivit regulamentului, Dragnea ar trebuie să câştige o zi de libertate la fiecare 4 zile de muncă, astfel că propunerea de liberare condiționată ar putea veni mai devreme cu câteva luni.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.