Disputa primari-Guvern. Ciucu îi ia în vizor pe Vlad Voiculescu și Nazare: "Să se caute soluții!"


Disputa primari-Guvern. Ciucu îi ia în vizor pe Vlad Voiculescu și Nazare: "Să se caute soluții!"

Primarul Clujului, Emil Boc, a reluat luni criticile la adresa OUG, promovată de Ministerul Sănătății condus de Vlad Voiculescu, care prevede că administrațiile locale trebuie să înființeze și să doteze centrele de vaccinare anti-COVID-19, însă fără ca actul normativ să stipuleze și sursa de bani. 

MAI MULTE DETALII: Emil Boc lansează un nou atac la adresa lui Vlad Voiculescu: „Ordonanța de urgență privind centrele de vaccinare este o sfidare la adresa primăriilor”

Și primarul liberal al Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a lansat o serie de săgeți duminică seară, într-o emisiune la B1, către ministrul Sănătății Vlad Voiculescu. Ciucu a atras atenția că Ministerul Sănătății a pus în cârca primăriilor o responsabilitate financiară substanțială, chiar nesustenabilă, iar, mai mult decât, primarii nu au fost consultați în legătură cu controversata OUG. 

"O să avem 18 centre (de vaccinare anti-COVID-19). Noi am propus mai multe centre DSP să vină să le evalueze. Mâine (luni, 11 ianuarie), ei vin să le evalueze pe cele pe care le-am propus noi, dar impactul bugetar nu e de neglijat. Vorbim de milioane de euro (pe lună), pentru că vorbim de o Ordonanță care intenționează să pună tot acest efort doar în cârca primăriilor, iar noi avem foarte mulți cetățeni, spre 400.000, mai mulți decât județe întregi.

Impactul va fi foarte mare pentru că se prevede acolo să dăm 80 de lei pe oră medicilor, și asistentelor, și personalului care îi primește. Nu ne-a consultat nimeni din păcate. Unii din noi deja avem medici asistente și personal în cadrul primăriilor care, scuzați-mi eufemismul, taie frunză la câini și care pot fi direcționați către aceste centre. De ce să vii cu costuri suplimentare? Dacă cineva punea mâna pe un telefon și ne chema la o consultare, nu cred că nu puteam să spunem acest lucru", a zis Ciucu. 

În acest sens, primarul Sectorului 6 a precizat că așteaptă ca Guvernul să modifice respectiva OUG și să ia în calcul posibilitatea ca sumele respective destinate centrelor de vaccinare anti-COVID-19 să fie recuperate din bani europeni. 

"Aștept o îmbunătățire a acestei Ordonanțe, iar efortul bugetar să fie mai corect distribuit. Noi deja avem foarte multe cheltuieli și eu, de exemplu, intru cu deficit în acest an. Bugetul Sectorului 6 a înregistrat un deficit de 35 de milioane de lei și atunci nu pot să iau foarte, foarte ușor o astfel de Ordonață care doar ne dă sarcini și responsabilități, fără să asigure și un oarecare buget. Cred că acești bani pot fi recuperați de la Uniune Europeană", a completat edilul. 

Mai mult decât atât, Ciucu l-a luat în vizor și pe ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare, care trebuie să colaboreze cu ministrul Sănătății pentru a se asigura resursele necesare acelor centre de vaccinare anti-COVID-19. 

"Domnul Voiculescu (ministrul Sănătății) are și dânsul bugetul pe care-l are. Aici nu e vorba de o treabă a domnului Voiculescu, ci e treaba Guvernului. Cred că Guvernul, prin Ministerul de Finanțe, trebuie să se implice sau cel puțin să ne ofere posibilitatea să decontăm acești bani din programul național de reziliență, că avem acestă posibilitate. Deci să se caute soluții", a conchis Ciucu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.