PETIȚIE: Diaspora Europeană cere interzicerea totală a exportului de materie primă lemnoasă


PETIȚIE: Diaspora Europeană cere interzicerea totală a exportului de materie primă lemnoasă

Gruparea civică Diaspora Europeană a inițiat o petiție prin care solicită clasei politice de la București să interzică complet exportul de materie primă lemnoasă, bușteni și cherestea.

LINK-UL LA CARE PUTEȚI SEMNA PETIȚIA: STOP exportului de masă lemnoasă!

În schimb, activiștii civici sunt de acord cu exportul de furnir, panouri din lemn, parchet ambalat în panouri, elemente de tâmplărie și dulgherie, ambalaje din lemn, mobilă și alte produse finite.

Redăm textul petiției: 

"Grupul Civic Diaspora Europeană și Partidul Diaspora Unita fac o petiție către Președintele României, Parlamentul României și Guvernul României prin care cer interzicerea totală a exportului de materie primă lemnoasă, bușteni sau cherestea!

În România se exploatează milioane de metri cubi de masă lemnoasă, care nu intră în circuitul de producție național, ci iau calea exportului, reprezentând materie primă de calitate pentru industriile de profil din alte state.

Astfel, exportul să fie permis numai în condițiile în care masa lemnoasă capătă o valoarea adăugată semnificativă, fiind permis exportul de furnir, panouri din lemn, parchet ambalat în panouri, elemente de tâmplărie și dulgherie, ambalaje din lemn, mobilă și alte produse finite din lemn.

Această măsură nu contravine dreptului comunitar, în condițiile în care agenții economici interesați de masa lemnoasă din România au libertatea de a face investiții de profil în România și a produce în condiții de eficiență economică la noi în țară, utilizând, în condițiile legii, masa lemnoasă din România.

Avem nevoie de sprijinul tuturor pentru a transforma această petiție în proiect de lege!". 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.